Кампания в подкрепа на борбата с рак на гърдата

Месец октомври е месец посветен на борбата с рака на гърдата.
Всяка година над 3800 жени у нас заболяват от рак на млечната жлеза, като 1200 от тях не успяват да се преборят с болестта. Резултатите са още по-стряскащи, като се има предвид, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим в над 97% от случаите. Затова АСМ- Пловдив през целия месец организира разнообразни събития, целящи да дадат гласност на този проблем.
Тъй като причината за рака на гърдата не е известна, заболяването все още не може да бъде предотвратено, но може да бъде ранно диагностицирано, което, заедно с прилагането на правилното лечение, увеличава шансовете за успешен изход.
Профилактичните прегледи са най-сигурният начин за превенция. За всяка дама се препоръчва самопреглед вкъщи пред огледалото. След 20-годишна възраст (до 35-40 години) е уместно да се започне с ехографско изследване (безвреден, безопасен и бърз метод), последванo от консултация със специалист. За жените след тази възраст съветът е да се осъществяват периодични мамографски прегледи. Те са златен стандарт за ранно откриване на рак на млечната жлеза. Затова ние организирахме безплатни мамографски прегледи, ралончета за които бяха раздавани на жени от рисковите групи.
На 13-ти октомври, официалният ден за борба с рака на гърдата, се състоя парти под надслова Wear it pink в клуб Mojito. Имаше quiz с въпроси, касаещи темата, организиран с любезното съдействие на Oriflame, шведска козметика. По този начин присъстващи научиха интересни и любопитни факти относно превенцията, рисковите фактори и лечението на рака на гърдата, докато пиеха своето розово мохито.