11 юни – почит към паметта на Свети Лука

11 юни – почит към паметта на Свети Лука

На 11 юни се отбелязва паметта на св. Лука Войно-Ясенецки – украински хирург и кримски архиепископ. Той е роден през 1877 г. Завършва през 1903 г. в Медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Макар че през 1921 г. е ръкоположен за дякон, йерей, а по-късно приема и архиепископски сан, продължава да се занимава с хирургия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател. Интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“. Умира на днешната дата – 11 юни 1961 г. Твърди се, че на гроба му започнали да се случват изцеления – чудеса. Затова е причислен към лика на украинските и руските светии.
В лекарската си клетва той признава „човешкия живот за висша ценност и благо“ и обещава да се отнася към него като към „Божествен дар“. За него „болният е жив, страдащ човек, а не случай от медицинската практика“ и се задължава „да лекува всякакви опасни болести дори с риск за собствения живот“.

И днес посланията на Свети Лука са актуални не само за хирурзи, а и за всички медици.
Хирургичната специалност е една от най-трудните и отговорните в медицината. Тя изисква не само сръчност и специфична квалификация, но и всеотдайност и съпричастие, дори и тогава, когато смъртта дебне. Да поздравим хирурзите за смелите им сърца в инфарктни ситуации, прецизност и отдаденост, и чудесата, които правят!

проф д-р Мариана Мурджева
Ректор на МУ-Пловдив