15 август – ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

Поклон пред всички медици, загинали в борбата с КОВИД

На 15 август за 16-ти пореден път България и българските медици ще отбележат Деня на Спасението.

Той е създаден през 2005 г. по предложение на главния редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов, подкрепен от МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите и ВМА в чест и памет на 26-годишният лекар от великотърновското с. Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.
На този ден почитаме паметта и на десетките лекари и медицински сестри, починали по време на работа или непосредствено след нея от преизтощение, заразяване с болестите на свои пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали българи, загинали при спасяване на хора. Най-много са хирурзите – над 50, получили масивни инфаркти, инсулти или остри ритъмни нарушения, непосредствено след извършване на тежки операции. Ще почетем и починалите от Ковид-19, заразени на работното си място – 4 лекари, по един фелдшер, медицинска сестра и шофьор на линейка.

Денят на Спасението е официализиран от МС/Решение 1039/28 декември 2012 г., с което България стана единствената страна в ЕС с подобна инициатива. Осъществява се с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. от персонала на лечебните заведения, излязъл пред вратите им, придружено от включените сирени на линейки. Тъй като тази година датата е в събота, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и Редколегията на в. „Български лекар“ препоръчват на колегите ритуалът да бъде изпълнен по същото време на 17 август, понеделник.