18 Ноември 2022 Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците

По традиция на 18-ти ноември отбелязваме Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците или European Antibiotic Awareness Day – една инициатива, координирана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), под егидата на СЗО. За 15-та поредна година този ден се организира в рамките на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците или World Antibiotic Awareness Week, която се чества ежегодно от 18 до 24 ноември. Тази година темата на седмицата е под надслов „Заедно предотвратяваме антибиотичната резистентност“ („Preventing antimicrobial resistance together”) и е с мото „Антибиотици: употребявайте внимателно!“.

Антимикробната лекарствена резистентност представлява огромно предизвикателство пред човечеството, засягащо пряко здравето на хората и животните. Според СЗО тя вече е глобална заплаха, допринасяща за почти 5 милиона смъртни случая годишно. Смята се, че при този темп на нейното разпространение, цифрата ще достигне 10 милиона до 2050 г., с което ще надмине смъртността от онкологични заболявания и ще струва над 100 трилиона щатски долара на световната икономика. След започването на COVID-19 пандемията възникнаха опасения, че тези нива на смъртност може да бъдат достигнати още през 2030 година. Това се дължи на експоненциалното нарастване на неразумната употребата на антимикробни лекарствени средства, липсата на нови ефективни антибиотични препарати и мутирането на микроорганизмите. Възникването на мултирезистентни щамове има пряко въздействие върху изхода от терапията на пациентите, развитието на ко-инфекции, смъртността, както и икономическите аспекти на здравеопазването.

Антимикробната лекарствена резистентност представлява огромно предизвикателство пред човечеството, като светът се намира в напрегната надпревара с нарастващата ѝ честота. Това е битка, която изисква дългосрочна, устойчива стратегия, включително и политическа воля, координация в множество ключови сектори и реформи в здравеопазването чрез създаване на единни насоки и ръководства за разумна и правилна употреба на антибиотиците.
На 17 ноември ще се проведат следните събития:

1.От 11:00 до 12:00 ч. CET – пресконференция, на която директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), както и техническите експерти от центъра, ще публикуват най-новите данни за антибиотичната резистентност и употребата на антимикробни лекарствени средства в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

2.Oт 13:00 до 16:00 часа ECDC ще бъде домакин на световно онлайн събитие на тема: „Заедно предотвратяваме антибиотичната резистентност“. Събитието е безплатно и е достъпно за широката общественост.
Регистрация за събитията може да бъде направена на: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/european-antibiotic-awareness-day-eaad-2022

3.Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“ при Медицински Университет – Пловдив и Лабораторията по микробиология и имунология при УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив провеждат ежегодна информационна кампания, свързана с Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците. И тази година ние изпращаме тези информационни бюлетини до всички клиники на болницата, информираме студентите на лекции и упражнения за необходимостта от правилно използване на антибиотиците, като част от тазгодишната кампания за Европейския ден и Европейската седмица за разумна употреба на антибиотиците. Също така на 17 ноември от 17:00 часа Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“, съвместно с Асоциацията на студентите по медицина, ще проведе информационна кампания в Аудиторния комплекс на Медицински Университет – Пловдив.

Катедра по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“,
Медицински университет-Пловдив
Лаборатория по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив