22 – 29 април 2023 г. – Световната седмица на първичните имунодефицити

ПОСТЕР-МУ-ПЛОВДИВ-ПИД-2023
Световната седмица на първичните имунодефицити (ПИД) се отбелязва всяка година през последната седмица на април, като тази година отбелязването е от 22 до 29. Това е глобална инициатива, която има за цел да повиши информираността и да подобри ранната диагностика и лечение на ПИД. Знаете ли, че ПИД не е едно заболяване? Да, първичните имунодефицити са група от повече от 400 редки, хронични заболявания, при които част от имунната система на тялото липсва или функционира неправилно. Много хора по целия свят страдат от ПИД и много от тях всяка година губят живота си или живота на близките си от това заболяване. Ето всичко, което трябва да знаете за историята и значението на Световната седмица на ПИД.

Първичните имунодефицити обикновено се причиняват от наследствени генетични дефекти и могат да засегнат всеки. Това означава, че независимо от възрастта, пола, етническата принадлежност и околната среда, всеки може да бъде болен от ПИД. Всички различни ПИД имат една обща характеристика: нарушаване на имунната система на организма и повишаване на податливостта на организма към инфекции. Инфекциите могат да бъдат на кожата, синусите, гърлото, ушите, белите дробове, мозъка, пикочните пътища или чревния тракт. Симптомите на ПИД включват чести пневмонии, възпаления, кръвни нарушения, храносмилателни проблеми, забавен растеж и развитие на автоимунни заболявания.

Животът с ПИД е труден за пациентите с ПИД, тъй като те обикновено имат и повтарящи се инфекции, които не изчезват, или необичайно тежки инфекции. Според здравни експерти над шест милиона души по света страдат от ПИД, а 70% до 90% от тези с ПИД все още не са диагностицирани. Следователно ранната диагностика е от решаващо значение, тъй като допринася значително за подобряване на качеството на живот и грижата за хората, страдащи от ПИД. Първата стъпка в диагностицирането на ПИД обикновено е кръвен тест за оценка на имунната система на пациента, статус и фамилна анамнеза. Що се отнася до лечението, заместителната терапия е основна за доживотно лечение за повечето хора с първичен имунен дефицит.

Тази година, инициативата се припокрива с Европейската имунизационна седмица, която ще се отбележи и в МУ-Пловдив в периода 24-30 април 2023 г. и е с инициатива за подобряване усвояването на ваксините като част от Европейската имунизационна програма за 2030 г.

От началото на месец април Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“ при МУ-Пловдив активно участва в консултации на пациенти със синдром на хроничната умора и постKовид, като в периода от 24-28 април 2023 г. в Катедрата ще се организират безплатни консултации с предварително записване на тел.: 0877 842 487 и имейл [email protected] и за хора със съмнение за ПИД.

Колектив на Катедра по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“-МУ-Пловдив

Bringing about change together