61-ви Международен конгрес на писателите-лекари в МУ – Пловдив

Към галерия със снимки от събитието

Медицински университет – Пловдив е един от домакините на 61-вия Международен конгрес на писателите-лекари, организиран от Международния съюз на писателите-лекари и Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов“.

Международният съюз на писателите-лекари UMEM (Union Mondiale Des Escrivains Medecins) е създаден от френския лекар поет д-р Пол Ноел през 1945 г., а Първият конгрес е проведен в Сан Ремо, Италия през 1956 г. През лятото на 1965 г. Димитър Димов, в качеството си на председател на Съюза на българските писатели и професор по ветеринарна медицина, получава писмо от д-р Ноел, с покана българските лекари да се включат в световната организация. Това става чак през 1975 г., когато писателят с медицинско образование Любен Станев участва за първи път в ежегодния конгрес на UMEM, проведен на о. Корфу. По негова инициатива се оформя група на писатели-лекари с участието на Валери Петров, Евстати Бурнаски, Рада Москова и др. В началото на 90-те години по предложение на Станев в България се създава „Клуб на писателите-лекари“, който е приет и за член на световната организация.

Конгрес на Международния съюз на писателите-лекари се провежда за четвърти път в България. Заслуга за провеждането му в Пловдив има проф. Златимир Коларов – председател на Съюза на писателите-лекари в България. 61-вият Конгрес се осъществява с подкрепата на Медицински университет – Пловдив, Съюза на българските писатели и община Пловдив. Настоящият форум събра над 40 лекари-писатели, поети и публицисти от България, Швейцария, Германия, Франция, Полша, Португалия, Румъния и Италия.

Конгресът тази година е под надслов „Медицина и мир“. Тема, особено актуална в нашето съвремие. Тема, която е в пълен синхрон с девиза на МУ – Пловдив: „Посветени на хуманността“.

Още при самото откриване на Конгреса чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на МУ – Пловдив, поздрави участниците и ги увери, че Университетът ги очаква като скъпи гости на следващия ден. В програмата на вечерта участваха университетският танцов ансамбъл Медик, Мария Нанова – студентка IV курс сп. Фармация, Надежда Димова – студентка III курс, сп. Фармация и Христина Влахова – III курс сп. Дентална медицина. С изпълненията си всички те допринесоха за създаването на приятелска атмосфера и приятно настроение.

На следващия ден в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив се проведе среща на участниците в Конгреса с представители на Академичното ръководство на Университета. Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев приветства присъстващите с думите:

„Живот без творчество е пилеене на отреденото ни време. Няма значение, че зад всяко творчество се крие отчаяната надежда за капчица безсмъртие и че шансът за безсмъртие е колкото при скок от самолет, но без парашут. От значение са опитът за летене и самото летене, каквито има при истинското творчество. Творчеството е мост между душата и реалността, който виси в пространството между тях…
На лекаря се доверете, а на писателя – повярвайте! Затова когато пред вас стои лекар, който е и писател едновременно, може едновременно да му се доверите и да му повярвате. На добър час!“

След вълнуващата среща гостите разгледаха Аудиторния комплекс и изразиха възхищението си от просторните зали и оригиналния им дизайн.

Особено впечатлени бяха от Симулационния тренировъчен център, където успяха да разгледат симулаторите и манекените, както и да се запознаят с дейността на центъра и обучението, провеждано от нашите колеги. Специални благодарности заслужават гастроентерологът д-р Никола Боянов, д-р Красимира Чалова – Акушерство и гинекология, и д-р Валентин Иванов – лапароскопски хирург.

След разговорите си с тях много от чуждестранните ни гости изказаха своето възхищение от всичко видяно и чуто и изразиха желание децата им или децата на техни близки да учат в нашия Университет.

Едно домакинство е успешно, когато кара гостите да се чувстват толкова добре, че да поискат отново да се завърнат тук. Домакинството на МУ – Пловдив на 61-вия Международен конгрес на писателите-лекари беше точно такова!