70 години от тържественото откриване на Пловдивския държавен университет

70 години от тържественото откриване на Пловдивския държавен университет

На 9.12.1945 г. в салона на Военния клуб в Пловдив тържествено се открива вторият университет в България – Пловдивският държавен университет.

Регенти, министри, официални лица, представители на университета и пловдивската общественост празнуват осъществяването на дългогодишната мечта.

Създаването на университет с два факултета – медицински и агрономо-лесовъден, изпълва пловдивчани с гордост и ентусиазъм за всеотдайна работа в името на неговото развитие и напредък.

Духът на времето е запечатан в 7 автентични документа, които днес са част от безценното наследство на Медицински университет – Пловдив. Това са поздравителни адреси от емблематични личности, сред които присъстват имената на Екзарх Стефан І Български, Митрополит Кирил Пловдивски, Иван Перпелиев, Ради Христов, ген.-лейтенант Д. Терпешев.

По случай годишнината оригиналните поздравителни адреси ще бъдат експонирани от 7 до 11 декември 2015 г. в Аудиторния комплекс, II етаж, а дигиталните им копия можете да разгледате  

В Централната библиотека на Библиотечно-информационния център (бул. „Пещерско шосе“, 66) е представена постерна изложба на документи от периодичния печат, които свидетелстват за редица забележителни събития и личности от 70-годишната история на Медицински университет – Пловдив.