75 години Катедра по педиатрия и медицинска генетика на МУ-Пловдив – 75 години любов към децата и отдаденост на професията

Впечатляващата си 75-годишна история и планове за бъдещето представиха на тържествен симпозиум Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”.

Историята от основаването до наши дни под формата на тържествен доклад представи ръководителят на катедрата и началник на клиниката проф. д-р Иван Иванов. Катедрата по педиатрия е основана през м. октомври 1946 г. към създадения година по-рано Медицински факултет при Пловдивския държавен университет с първи ръководител на катедрата проф. Богоя Юруков. Същински основател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. д-р Иван Андреев (1898-1978), който през още 1932 г. създава първото извънстолично детско отделение, чийто наследник е настоящата Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” и съответно Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет – Пловдив. Традицията на отдаденост към децата и педиатрията продължава и при следващите ръководители – проф. Иван Вапцаров (1964 – 1974 г.), проф. Христо Михов (1974 – 1986 г.), проф. Евгений Генев (1986 – 1990 г и 2000 – 2006 г.), проф. Борис Бойкинов (1990 – 1999 г.), проф. Мирослава Бошева (ръководител на катедрата от 2006 до 2020 г., а на клиниката – от 2006 до 2014 г.) и настоящият ръководител проф. д-р Иван Иванов (ръководител на катедрата от 2020 г., а на клиниката – от 2014 г.).

Събитията и личностите са включени в алманаха „Минало, настояще, бъдеще“, чиято премиера бе пред присъстващите на симпозиума официални гости – членове на ръководствата на университета и на университетската болница, на Община Пловдив, настоящи и бивши служители, отдали време и професионализъм на детското здравеопазване и на обучението на поколения педиатри. С много фотографии и изчерпателен текст алманахът разказва нелекия път на поставяне на основите и непрекъснатото развитие на катедрата и клиниката, техните научни постижения и социална дейност. Уникалното по рода си издание е подготвено по повод 75-годишнината от трима от изявените специалисти в катедрата и клиниката: проф. д-р Тоньо Шмилев, доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева и проф. д-р Мирослава Бошева.

След 75 години катедра и клиника могат да се похвалят с почти 5000 пациенти средногодишно, нарастване на дела на трудните случаи, намаляване на детската смъртност, 43 дисертации за образователна и научна степен „доктор“, десетки емблематични форуми и стотици научни трудове, внедряване на съвременни методи за лечение. Само за последните 5 години са обучени 1639 студенти по медицина, от тях 761 с английско езиково обучение, 488 студенти по дентална медицина, 458 мед. сестри и 84 акушерки, 231 студенти от Медицински колеж, 25 специализанти по обща педиатрия, детска кардиология, детска неврология, детска ендокринология и детска пулмология, разказа проф. Иванов.

В качеството си на ректор на МУ – Пловдив и ръководител на катедрата и лабораторията по микробиология и имунология, проф. д-р Марина Мурджева, дм, мзм, поздрави юбилярите. „Години на растеж, години на безспорно развитие към по-добро; години, в които се поставя не само началото на дейностите; години, в които вие, работещите в катедрата и клиниката по педиатрия, успяхте да надградите постигнатото“, каза проф. Мурджева.

„Искам да изкажа признателност и към тези, които вече ги няма, към тези, които бяха споменати и ще останат в нашата памет и нашите сърца не само като добри ръководители на катедрата, но и с техните екипи от хора. Те поставиха началото на това, което е сега – катедрата и клиниката.

На второ място искам да благодаря на тези преподаватели, учени и лектори, които виждам в залата и които са пенсионери. Ние помним това, което те са направили. И не на последно място, благодаря на тези, които сега сте в катедрата и клиниката. Благодаря на всички лекари, медицински сестри и санитари от катедрата и клиниката по педиатрия за това, което правят – не само като грижа за нашите деца. Повечето от нас познават компетентността, експертността и добронамереността на хората от тази клиника, когато са лекувани не само нашите деца и внуци, но и децата на нашето общество“, подчерта проф. Мурджева и допълни в заключение:

„Искам да ви пожелая здраве, за да можете да дарявате здраве и да генерирате усмивки по лицата на децата и на техните родители. Пожелавам здраве, за да можете да издържате на предизвикателствата. Искам да ви пожелая и да бъдете все така вдъхновени, ентусиазирани и да запазите в себе си тази човечност, която прави катедрата и клиниката емблематични структури в университета и университетската болница. На многая лета!“

„Вие педиатрите принадлежите към бръшляновата лига на медицинските специалности, защото най-много чудеса се случват в детството, в педиатрията и на Коледа. Какъв реалист си, ако не вярваш в чудеса? За тези 75 години в Катедрата по педиатрия и медицинска генетика израснаха плеяда от прекрасни лекари и преподаватели, дали съдържание на девиза „Посветени на хуманността“. Всички се възхищават от педиатрите и ги обичат, защото във вашите ръце е здравето на децата, нашето най-добро лекарство и нашите живи послания към бъдещето. Моят личен подарък към вас, освен огромната ми обич, благодарност и респект, е диск с детски песнички, който разказва музикални истории на децата и техните баби. Приемете моите пожелания да бъдете здрави, духовно млади и позитивно настроени“, така се обърна към екипа на катедрата и клиниката чл.-кор. проф. Стефан Костянев, председател на Общото събрание на МУ – Пловдив.

Поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ – проф. д-р Карен Джамбазов, прочете зам.-директорът по лечебна дейност проф. д-р Жанет Грудева. „75 години, отдадени на децата, с достойнство и обич. 75 години път, пълен с вдъхновение и неуморен дух, и, разбира се, с безспорен авторитет. На вас, които с професионализъм, обич и безкрайна доброта връщате усмивките на хиляди деца, от сърце желая здраве и дълголетие! Нека не стихва амбицията ви за нови и успешни начинания! Нека сърцата ви туптят от радостта в очите на благодарните майки!“

Доц. д-р Стоян Новаков, дм, ръководител на Катедра по анатомия, хистология и ембриология към Медицински факултет на МУ – Пловдив също поздрави колегите си: „В доклада на проф. Иванов нямаше нито една дума без съдържание. Катедрата и клиниката по педиатрия са не само част от историята на университета, те са историята на този университет, те са стълбът на този университет. Благодаря ви! Вие сте в сърцата ни и ни вдъхновявате да създаваме нови специалисти, които да идват в 5-и курс подготвени.“

Поздравления от името на градоначалника Здравко Димитров поднесе инж. Анести Тимчев, зам.-кмет „Екология и здравеопазване“ в Община Пловдив. „След време поколенията ще гледат на нас като история. В тази история Медицинският университет, всички клиники, вкл. и педиатричната клиника ще имат особено място. Уважение към труда на всички, които са в клиниката и не само в клиниката, уважение към професионализма и отношението! Днес ние бързаме, учим онлайн и правим какво ли не, но във всяко едно човешко действие има човещина и доброта. Във всичко онова, което трябва да правим, трябва да запазим мярката и да покажем на онези след нас, че, когато имаш сърце, можеш да направиш нещо за този свят!“

„Тази значима годишнина би следвало да ни даде повод за равносметка, за благодарности и очертаване на перспективите. Започвам с благодарностите към тези, от които аз съм се учила на педиатрия, защото моят житейски избор е педиатрията. 30 години вече я практикувам независимо от останалите ми ангажименти и смятам, че това е най-благодатната специалност, защото тя дава възможност да подготвим бъдещето на нацията. Всеки, който има добър педиатър, си гарантира спокойни старини. Вярвам, че историята Ви ще бъде популяризирана, за да може да привлече много млади колеги към каузата на педиатрията. Безкрайна благодарност към всички, които през годините са градили облика на Клиниката по педиатрия и са оставили своето име, помогнали са на много български деца да бъдат здрави. Перспективата очертахме заедно, когато проф. Иванов в едно заседание на Комисията по здравеопазване в 44-тото Народно събрание сподели идеята за проект на нова сграда на Клиниката по педиатрия. Вярвам, че това ще се реализира, и моят личен подарък е една икона на Света Богородица, която да окачите в новата сграда, за да закриля Вас и вашите пациенти“, каза д-р Даниела Дариткова, гост на събитието и възпитаник на МУ – Пловдив, дългогодишен педиатър и председател на Комисията по здравеопазване в 41-вото, 42-рото и 44-тото Народно събрание. Тя е съмишленик на идеята за построяване на нова сграда на Клиниката по педиатрия, която ще може да се реализира в близко бъдеще благодарения на дарителската кампания на УМБАЛ „Свети Георги“ – „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, стартирала през 2018 г. и събрала до юли 2021 г. близо 160 хил. лева. Кампанията даде основание на правителството през юли 2020 г. да предостави целево 17 млн. лева от републиканския бюджет за осъществяване на тази цел.

Тържественият симпозиум, посветен на 75-годишнината на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика и Клиниката по педиатрия, завърши с официално връчване от проф. д-р Иван Иванов на благодарствени писма на вече пенсионирани медици, оставили имената си в историята на двете структури.

В началото на м. октомври т.г. още едно събитие бе посветено на годишнината – изложба с 20 пана в центъра на Пловдив с фотографии и кратки текстове, озаглавена „75 години отдаденост на детското здраве”, която накратко проследи възходящия път на поколения медици, отдали времето и професионализма си на детското здравеопазване и на развитието на медицинската наука. Изложбените пана представяха настоящото състояние на отделенията в клиниката, академичните постижения на катедрата, публичните инициативи на катедрата и клиниката. Сред тях ключово значение за пловдивската общественост има Дарителска кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, целяща построяването на нова сграда за клиниката и катедрата.