80 години от основаването на Медицински колеж и 50 години от построяване на сградата му

С тържествено откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж на МУ-Пловдив отбеляза Международния ден на сестринството – 12 май. Двете събития са част от програмата за честване на 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ в град Пловдив, чийто наследник е днешният Медицински колеж, и 50 години от откриването на сградата на колежа.

„Сградата е проектирана специално за медицинско училище през 1969 г. и отваря врати през 1972 г. Тя се състои от учебен корпус и три крила – учебно, учебно-лабораторно и административно, разположени на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, защото възложителите са настоявали да има голям двор с тревна площ. В днешния ден всички ние сме свидетели, че този избор е бил правилен, защото с всички свои съоръжения и сгради Колежът напълно отговаря на стандартите на един съвременен европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база,“ разказа при откриването на чешмата директорът на Медицински колеж доц. Мария Божкова, дм.

Тя припомни, че през половинвековното си съществуване сградата е претърпяла определени реконструкции, за да отговори на нуждите на нарастващия брой специалности.

Доц. Божкова, преподавателите и служителите от Медицински колеж и от Катедрата по сестрински грижи при ФОЗ решават да дарят средства за изграждане на чешма в двора на колежа. „Чешмата има определено значение и символика в българската традиция. Тя е извор на живот. В миналото богатите и видни жители безвъзмездно са дарявали средства за построяване на чешма, за да оставят следа, да дарят нещо ценно на съгражданите си. Днес всички ние, дарителите, се надяваме, че оставяме светла следа за идните поколения. Нашата благотворителна акция съвсем не приключва с поставянето на чешмата. Всички ние, студенти и преподаватели, организираме и участваме в множество кампании за събиране на средства, с които искаме да подкрепим инициативата „Капачки за бъдеще“. Благодаря на всички за отдадеността и за отделеното време“, каза още доц. Божкова.

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева изказа признателността на цялото академично ръководство и приветства всички преподаватели, служители и студенти на Медицински колеж с думите: „Да направиш този жест, да съградиш чешма е дар не само за тези, които ще я ползват, но също така и за самите дарители. Това дарителство е не само инициатива, то е символ на изключително благородство и на доброта. Тази чешма ще ни надживее, ще стигне до идните поколения, не само защото този камък, от който е изградена, е вечен, а и защото от нея тече жива вода. Живата вода има памет. А водата е символ на сила, вдъхновение и енергия. И аз съм убедена, че тези, които пият от нея и прочетат този надпис, ще получат от силата и вдъхновението, които вие, дарителите, сте вложили в чешмата. Бъдете живи и здрави! Бъдете достойни последователи на Флорънс Найтингейл и носете с гордост това призвание – да бъдеш медицинска сестра, да работиш в Медицински колеж, във Факултета по обществено здраве и въобще в Медицински университет – Пловдив!“

Жест на благотворителност и послание за бъдещите поколения отправиха и студенти от 2-ри курс на специалност „Зъботехник“, които засадиха дърво в двора на колежа.

В чест на юбилея и по повод 12 май – Международния ден на сестринството, Катедрата по сестрински грижи във ФОЗ и Медицински колеж – Пловдив организираха и уебинар на тема „Съвременни тенденции и технологии в областта на здравните грижи“. В него се включиха над 300 участници.

Събитието откри проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм. Програмата включваше един пленарен доклад на ст. преподавател Ивайло Дагнев, дф от Медицински колеж на тема „Предизвикателствата пред близкото бъдеще: технологиите в здравните грижи“. В рамките на онлайн форума бяха представени и 9 орални презентации от студенти от специалностите на Колежа.

Модератор на уебинара бе доц. д-р Гергана Петрова, дм от Катедра по сестрински грижи на Факултета по обществено здраве.