Академия по пренатална медицина в МУ-Пловдив

Старт на Академия по пренатална медицина бе даден днес в Медицински университет-Пловдив. Събитието съчетава лекционна и практическа част и дава възможност на акушер-гинеколози и студенти по медицина да се докоснат до световни и утвърдени практики в областта на феталната медицина. Тридневният курс се провежда в Симулационния тренировъчен център на университета, а ръководител е изтъкнатият акушер-гинеколог д-р Борис Стоилов. Той е един от малкото български лекари, провели двугодишно обучение по фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон, Великобритания.
Приветствие от името на ректорското ръководство поднесе зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова.

„Уважаеми колеги, днес Вие доказвате, че не спирате да усъвършенствате професионалните си умения, организирайки първата академия по пренатална медицина. Знанията в медицината никога не достигат, затова трябва да сме винаги в крак с съвременните достижения, защото имаме отговорността да бъдем отлични специалисти и да спасяваме човешки животи. Нека стремежът Ви към професионализъм бъде неизчерпаем и посветен на хората!“, се казва в поздравителния адрес на ректора проф. д-р Ангел Учиков до участниците в събитието.

Встъпителната лекция „Аномалии от спектъра на плацента акрета – новото предизвикателство в акушерството“ бе на проф. д-р Екатерина Учикова, дм – ръководител на Катедра по акушерство и гинекология в МУ-Пловдив, под чийто патронаж се провежда събитието. В презентацията си тя даде отговор на въпроса дали PAS (усложнение на бременността, при което плацентата се прикрепя към стената на матката по необичаен начин) е проблем на 21 век, посочвайки статистически данни, според които през последните 50 години честотата се е увеличила десет пъти. Все още рядката, но много тежка акушерска патология, е основна причина за майчината заболеваемост и смъртност. Според специалистите цезаровото сечение се асоциира с по-голяма честота на PAS.

Феталната (пренатална) медицина наблюдава развитието на бременната и зародиша и е в много тясна връзка със сфери като ембриология, генетика, неонатология, педиатрия, кардиология, неврология, хирургия. Тя е насочена към възможно най-ранно откриване на аномалии на плода, поставяне на диагноза, проследяване, прогнозиране и менажиране. Ранното откриване на проблемна бременност е от съществено значение за проследяването й и крайния резултат. Основната цел на феталната медицина е добър изход от бременността за майката и плода.

Програмата продължава с лекции и обучения от д-р Стоилов, доц. д-р Петя Чавеева, д-р Славяна Галева, доц. Митко Шопов, адв. Мария Шарпова, кулминацията се очаква да бъде презентацията на доайена на феталната медицина – проф. Кипрос Николайдес.