Бъдете в света на науката в МУ – Пловдив

Медицински университет – Пловдив за десета поредна година е част от Европейската Нощ на учените с проект FRESHER – мега събитие, което по традиция се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. През 2020 г. пандемията COVID-19 предопредели споделянето на магическия свят на науката да се осъществи в дигитална среда.

Нощта на учените 2020 протича нетрадиционно – достъпът до всички събития се осъществява чрез българския и английския вариант на сайта на Университета, Facebook страницата и YouTube канала, както и чрез университетската Електронната платформа за дистанционно обучение и разпространение на новини, събития и знания. Аудиторията на тези канали са студентите, преподавателите, служители на МУ – Пловдив, както и широката общественост.

Нашият виртуален панел със събития, анкетите и информацията е достъпен до учениците чрез техните преподаватели, с които поддържаме активна целогодишна връзка и на които предоставихме продукти от експерименти за демонстрации по фармация.

Фокус на Нощ на учените 2020 е здравето и здравословният начин на живот през призмата на лечебния свят на растенията и природните богатства, опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората.

В нашия виртуален панел „Нощ на учените” можем да обособим 5 групи събития:

В първата група са презентации с ретроспективно съдържание:

– „Нощта на учените – традицията, без която не можем” – хронология на отбелязването на Нощ на учените в МУ – Пловдив, с представяне на незабравими моменти от събитията за периода от 2010 до 2020 г.
– „МУ – Пловдив – територия на наука и медицина преди и сега“ – паралел между минало и настояще, с емблематични локации на науката и медицината в университета.

Във втората група са най-атрактивните събития от „Ден на отворените врати” на Фармацевтичния факултет на МУ – Пловдив. Тук е включен тематичен видеоклип в две части „От растението до лекарството“ с демонстрации и експерименти с богато познавателно съдържание, изпълнен от студенти и за студенти, както и „Фармацевтичната лаборатория – кът на чудеса“ и „Как да приготвим лекарствени форми?“ – on-line демонстрация за производството на съпътстващи приложни продукти, лекарствени форми, приготвени във Фармацевтичния факултет (таблетки с билкови екстракти и витамини, билкови торбички, розова и лавандулова вода и други).

В третата група са представени две изложби:
– „Любимите растения“ – ботаническа изложба с художествени творби на студенти, преподаватели и служители на МУ – Пловдив;
– и нестандартната „Агар арт – светът на микроорганизмите в изкуството“. Агар арт е изкуството да се създаде рисунка с микроорганизми върху хранителни среди.

Четвъртата група събития е виртуална разходка из нашите реално изградени обекти специално за Нощта: Мини ботаническа градина с лечебни растения и нашия Алпинеум, представящ живителната сила на природата.

Особено интересна за всеки студент и преподавател е петата част от нашия виртуален панел – ЛЕКТОРИУМ, включващ две лекции в хармония с тематичния фокус на нашия проект:
– „Българските лечебни растения – неразкритото съкровище”, изнесена от нашия партньор Института по органична химия с център по фитохимия – БАН и
– „Храненето през Средновековието – между удоволствието, здравето и недоимъка” – представена от културолози-рекреатори на средновековни традиции, бит и култура.

Всички панели разширяват познанието и обогатяват културата на всеки „посетител”. Погрижили сме се и за развлечения, сред които са: музикално изпълнение на наша студентка по медицина II курс, томбола с награди за участниците и атрактивен експеримент с лазер на гост – изследовател на нашия проект от Испания.

Нетрадиционната „Нощ на учените 2020” в МУ – Пловдив безспорно доказва водещата роля на учените в обществото като носители на надежда и вяра в човешките възможности. И е още един успешен опит да ни потопи в чудесата на науката, където да бъдем заедно с душите и сърцата си.