Български студенти от Медицинския Университет в Пловдив спечелиха престижна стипендия

Български студенти от Медицинския Университет в Пловдив спечелиха престижна стипендия

На фона на преобладаващата негативност в медийното пространство и мисленето на обществото и тежките икономически условия от 2008 г. насам, добре дошъл е всеки един положителен пример за хора, които активно търсят своето място в света и работят върху личностното си и професионално развитие.Да избереш за себе си лекарската професия само по себе си е доказателство за силен дух и желание за справяне с предизвикателства. А когато този избор се случва във време на криза в здравеопазването и условия на труд далеч от желаните, това заслужава още повече уважение и признание.

Мила Букова и Атанас Банчев са студенти в Медицинския Университет в град Пловдив, спечелили престижната стипендия за медицина на немската консултантска организация Forum der Medizin с офиси и в България.

Наградата от 2000 евро се дава на студенти, които са показали хъс за професионално развитие, отличен успех на изпитите и активно участие в медицински форуми и семинари. Стипендията подкрепя онези млади хора, които са сигурни, че медицината е тяхното призвание и имат волята и потенциала да постигат високи резултати.Двамата бъдещи лекари са наясно с положението на здравеопазването в България. В семействата им има медици, така че изборът им е направен съвсем отговорно, а не в следствие на романтична представа за медицината. Боли ги от факта, че имиджът на лекарската професия страда заради ниското заплащане на труда на медиците и фокусирането на медиите предимно върху примерите за лекарски грешки. Липсва достатъчно обществено признание за всички онези случаи, в които лекарите са спасили човешки живот.

И все пак, Мила и Атанас са открили за себе си, че именно медицината е сферата, която ще осмисля професионалния им път заради огромното удовлетворение от възможността да помагат на хората. Удоволствие е да виждаш с очите си как усилията ти реално дават резултат.Двамата стипендианти се вдъхновяват и от динамиката и научния напредък в медицината. Искат да се учат от най-добрите практики в здравеопазването и знаят, че в допълнение към обучението си в университета, стажовете в чужбина са изключително важни. Покрай участието си в програми като Еразмус в Германия, Австрия и Италия, Мила и Атанас са обогатили опита си и са придобили по-голяма самостоятелност и самоувереност.Вярват във възможността за промяна в българското здравеопазване и ясно осъзнават ролята си в реализирането на тази промяна. Имат желание да прилагат наученото в чужбина в работата си в България.

Двамата се надяват, че от една страна все повече студенти по медицина ще имат възможността да се запознаят с положителните примери от чуждите практики, а от друга – управляващите ще направят всичко възможно да подобрят условията на труд в България. Тогава ще се решат и проблемите с недостига на екипи за спешна медицинска помощ и ще се повиши значително нивото на обслужване в болниците.

Мила и Атанас вече са извървели успешно първата отсечка от пътя на кариерното си развитие – взели са максимума от обучението си по медицина. Стипендията от Forum der Medizin, която двамата са спечелили e признание от една страна за качеството на българското образование, от друга – признание за усилията, които бъдещите медици са вложили досега. Стипендиантите смятат да инвестират паричната награда в специализация в чужбина.

Ако трябва да обобщим с 3 думи формулата за успех на Мила и Атанас, тя е: Смелост Вяра Действие.

За да следваш сърцето си при избора си на професия, се изисква смелост. За да преодоляваш трудностите се изисква вяра, а за да бъдеш оценен от преподавателите, медицинските организации и работодателите – да влагаш много старание в работата.

Да се надяваме, че повече хора в България ще открият своето призвание и формула за успех.

Автор: Мария Димитрова

Български студенти от Медицинския Университет в Пловдив спечелиха престижна стипендия