БНР за първия приемен изпит в МУ- Пловдив тази година


Интервю на Живка Танчева с проф. Ани Белчева от МУ-Пловдив, ръководител на кампанията по приема

Общо 1160 кандидат-студенти се явиха на изпита по биология и химия в Медицинския университет – Пловдив. Тази година четирима ще се конкурират за едно място в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. По държавна поръчка в магистърските програми ще се обучават общо 305 студенти.

Университетът ще приеме 150 бъдещи лекари по медицина, 73 стоматолози и 82 магистър-фармацевти, като се запазват равни квоти между мъже и жени.

За първа година конкуренцията е най-голяма при момичетата, които кандидатстват „Детнална медицина“ . За едно място по държавна поръчка се конкурират шест момичета, а за специалност „Медицина“ се състезават пет момичета за едно място. Припомням, че МУ-Пловдив е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в специалността „Медицина“.

През тази година се запазва намаленият брой на местата за стоматология – 73. Така бе и през миналата година, догато предишните кампании в МУ – Пловдив приемаше 100 студенти по стоматология.

Изпитът – тест по химия и биология е труден, по-труден от другите медицински висши училища, заявиха кандидат-студентите и поясниха, че са се готвили две години за него, включително и с частни уроци по биология и по химия.

За първи път през тази изпитна кампания ще се включи и оценката от ДЗИ по БЕЛ, както и утроена оценка от изпита по химия и биология. За бакалавърските програми документи са подали 575 кандидати.