Божидар Берберов в поредицата Заедно ще успеем!

В поредицата „Заедно ще успеем!“ Ви представяме стажант-лекари, студенти, лаборанти и преподаватели от МУ – Пловдив, първи откликнали на поканата на проф. д-р М. Стойчева от Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести във връзка с острата нужда от медицински кадри, за да се обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19

Нека техният пример бъде вдъхновение да направим всичко, което можем, за да запазим здравето и живота на хората!

Божидар Берберов –
един от първите студенти от МУ – Пловдив, които се включиха доброволно да работят в Инфекциозна клиника

1. Представете се
Здравейте, казвам се Божидар Берберов и в момента съм 5 курс студент към Медицинския факултет на МУ – Пловдив.

2. Как решихте да се включите на предната линия в борбата с COVID-19?
Решението да се включа като доброволец в борбата с COVID-19 взех като човек с развито гражданско мислене, приел принципа „Посветени на хуманността“, отчел рисковете и възможните последици.

3. Колко време прекарвате в Инфекциозна клиника?
Имаме седмичен график, но отидем ли, стоим докогато е нужно. Ситуацията е динамична, а човешкият ресурс – ограничен, така че се адаптираме спрямо нея.

4. Какви задачи ви възлагат?
Нашите задачи са да оказваме помощ на медицинските специалисти при преглед, триаж на пациенти, манипулации, обработка на медицинската документация и други. Учим се в движение, не се знае кога ще се наложи да се справяме самостоятелно.

5. Какво бихте казали на колегите си и на другите хора?
Всеки трябва да даде своя принос, понякога за сметка на лишения, ограничения и последствия. „Остани си вкъщи“ е не само етикет в социалните мрежи, а правилната постъпка, за да запазим себе си и околните.
Поздравявам всички медицински специалисти, ДФ „Пловдив 112“, БЧК и всички останали, съпричастни към извънредната ситуация и активно участващи в разрешаването й.