Д-р Карло Урбани – предвестник на пандемичните коронавируси

Д-р Карло Урбани – предвестник на пандемичните коронавируси

Карло Урбани е италиански лекар, специалист по инфекциозни болести, който проявява интерес към работата с бедни и непривилегировани в живота хора още като студент, когато заминава за Африка. По-късно в началото на 90-те години на миналия век, докато работи като лекар по инфекциозни болести и паразитология в болница Мачерата в италианския град Анкона, той организира мисия в Мавритания, за да събере основни данни за чревната шистосомоза и да помогне на здравното министерство там да контролира паразитните заболявания.

Д-р Лоренцо Савиоли, координатор на СЗО по паразитни болести, със седалище в Женева, кани д-р Урбани на мисия на СЗО през 1993 г., за да проучи епидемиологията на анкилостомиите в Малдивите. След като доказва своя професионализъм и отдаденост, д-р Урбани е изпратен на серия от мисии на СЗО за контрол на хелминти (паразитни червеи) и става първият, съобщил за предаването на чревната шистосомоза в Мавритания.

През 1995 г. д-р Урбани се присъединява към швейцарския клон на организацията „Лекари без граници“ и започва работа в Камбоджа. За пионерската му работа при контрола на чревната шистосомоза и хранителните трематодни паразити д-р Карло Урбани е избран за член на СЗО.

По-късно Урбани става президент на италианския клон на „Лекари без граници“ и е един от екипа лекари, получили Нобелова награда за мир през 1999 г. от името на международната организация.

През 2000 година Карло Урбани е командирован на работа в Ханой, Виетнам.

На 28 февруари 2003 година д-р Урбани е извикан във френската болница в Ханой да прегледа един бизнесмен, пристигнал в столицата на 23 февруари и приет в болницата на 26 февруари със съмнение за птичи грип. Два дни по-късно не само състоянието на бизнесмена се влошава, но и няколко души от болничния персонал развиват същите симптоми: суха кашлица, затруднено дишане и треска. Д-р Урбани осъзнава, че заболяването е ново, сериозно и вероятно високо контагиозно. За да предотврати разпространението на болестта, по препоръка на д-р Урбани, на 3 и 4 март болницата въвежда инфекциозен контрол: изолира пациентите и персонала с тези симптоми, задължава работещите в болницата да носят високофилтърни маски и друго защитно облекло, преустановява приема на болни, осигурява охрана отвън.

Д-р Урбани успява да убеди виетнамското правителство да въведе стриктен инфекциозен контрол и в други болници, както и да се скринират всички пристигащи пътници, въпреки че това може да навреди на икономиката.

На 7 март д-р Урбани алармира СЗО за проблема. Експерти на СЗО, СDC и водещи епидемиолози от различни страни пристигат във Виетнам, за да окажат помощ при контрола на заболяването и неговото проучване. Неизвестното заболяване получава името „тежък остър респираторен синдром“ (SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome). На 15 март СЗО го обявява за глобална здравна заплаха. Никога преди това СЗО не е реагирала така бързо при епидемия. Това се случва сега за първи път, до голяма степен благодарение на д-р Урбани и неговите колеги от Ханой.

На 11 март д-р Урбани лети за Банкок, Тайланд, за да се включи в дискусия за паразитните болести при децата. По време на полета за първи път той се е почувствал зле, след като в продължение на близо две седмици е бил в ежедневен контакт с хора, проявяващи този синдром. Веднага след като пристигна в тайландската столица, д-р Урбани отива в болница.

Няколко дни преди д-р Урбани да се разболее, съпругата му Джулиана го пита дали трябва да работи толкова тясно с пациенти с такова сериозно заболяване, на което той отговаря: „Ако не мога дори да работя в такива ситуации, за какво съм тук? Да отговарям на имейли, да ходя на коктейли и да пиша статии?“

46-годишният д-р Карло Урбани, експерт по инфекциозни болести, умира на 29 март 2003 година от внезапен остър респираторен синдром, само седмици след като е помогнал да бъде идентифициран и е предупредил света за опасностите от него.

На 16 април 2003 г. е изолиран причинителят на заболяването – нов коронавирус. Това е първият силно вирулентен за човека коронавирус. В края на април Виетнам обявява своята победа над SARS. Заразените са 63, а починалите – 5. За разлика от други страни, където вирусите се разпространяват широко и заразените и жертвите са повече.

През юли 2003 година СЗО декларира, че SARS е овладян глобално. Общият брой на заразените e 8089, а на починалите – 774. След единични лабораторни случаи през 2004 година, SARS не се среща никъде повече по света.

СЗО високо цени приноса на д-р Карло Урбани, пръв насочил вниманието на световната общественост към новото заболяване. Без неговото предупреждение до Световната здравна организация SARS щеше да се разпространи по-бързо, да се заразят повече хора и да бъдат отнети още човешки животи

Почти 20 години по-късно, единственият начин да не забравим д-р Карло Урбани, е като му благодарим!

проф. Радка Комитова,дм
Катедра по инфекциозни болести
МУ-Пловдив