Кандидатстване

DAAD финансира стипендиантите според избраната научна област. При кандидатстване в портала на DAAD, трябва приоритетно да бъдат посочени поне 2 университета, в които може да се изучава желаната от кандидата специалност и с които стипендиантите вече са установили контакт или са се уверили, че отговарят на условията за прием, обявени от желания университет или институция. Кандидатът може да кандидатства в повече от 2 университета, където се предлага желаната от него специалност, дори и това да не е упоменато във формуляра при кандидатстване. След спечелване на одобрение за стипендия на DAAD, не е проблем, ако кандидатът е приет в друг университет или институция, различни от първоначално заявените във формуляра, тъй като финансирането със стипендията се извършва за специалност и научна област, а не за конкретен университет.

Процедурите за кандидатстване могат да варират в зависимост от програмата за стипендии. За да разберете къде и как да кандидатствате, моля, прочетете раздела „Процедура за кандидатстване“ от линка към поканата за кандидатстване, която сте избрали от сайта на МУ – Пловдив или сте намерили сами в базата данни за стипендии:
www.funding-guide.de

За повечето стипендии се кандидатства онлайн през портала за стипендии на DAAD. За да направите това, трябва да се регистрирате в портала. В базата данни за стипендии първо изберете избраната програма за стипендии и след това раздела „Изпращане на заявление“. Имайте предвид, че този раздел се показва само през текущ период на кандидатстване. Крайната дата за кандидатстване е посочена в раздела „Процедура за кандидатстване“, в страницата на всяка отделна стипендия. За някои стипендии се изисква изпращане на документи и по пощата.
https://portal.daad.de

За повече информация относно стипендиите, условията за кандидатстване и необходимите докумeнти, може да посетите страницата на DAAD –
https://www.daad.de/en/study-and-research-in-germany/scholarships/important-information-for-scholarship-applicants/
Можете и да се обърнете към екипа, отговарящ за стипендиите, към МУ – Пловдив, като пишете на [email protected]

За намиране на приемна институция и програма за обучение към която да се приложи финансирането на DAAD, може да се използват следните търсачки, при които търсенето може да се стесни по научна област, език на преподаване и вид на търсения курс по образователна степен – магистратура, докторантура, летен или краткосрочен курс:

https://www2.daad.de/deutschland/studienangebote/international-programmes/en/
https://www2.daad.de/deutschland/studienangebote/studiengang/en/

Активни покани за стипендии може да бъдат намерени чрез следната търсачката, която съдържа опции за селектиране по научно направление, степени на висше образование и държави; ВАЖНО! – на дъното на менюто за селекция отбележете квадратчето с „DAAD funding programmes only“:
www.funding-guide.de

Екипът на МУ – Пловдив, отговарящ за стипендии на DAAD, се старае да актуализира регулярно и максимално често актуалната информация за стипендиите, с цел да информира студентите, преподавателите, учените и служителите на университета. Въпреки това, съветваме желаещите да кандидатстват, да проверяват повторно крайните срокове и условията за кандидатстване на избраните от тях стипендии.