Деканът на Фармацевтичния факултет: Бъдещето е пред нас


Фармацията е перспективна наука и бъдещето е пред нас. Това каза в пленарния си доклад деканът на Фармацевтичния факултет проф. Пламен Загорчев, който даде начало на научната конференция по повод 20-годишнината от обучението по фармация в МУ-Пловдив. Събитието, в което участват 200 студенти, учени и специалисти е кулминация на поредицата инициативи, които факултетът реализира през цялата година.

Проф. Загорчев направи ретроспекция на дейността през годините, включително през настоящата юбилейна, и увери студентите, че за тях не бива да има стоп линия, ако искат да бъдат успешни. Той акцентира върху симулационната аптека, която позволява работа с виртуална реалност в малки групи и провежданeто на експериментално обучение. Отбеляза и организираните мастър класове за петокурсници с утвърдени мениджъри на фармацевтични компании. Отчетени бяха и възможностите по проект ОМНИА, в който преподаватели от факултета са били избрани за водещи лектори, а две от магистърските програми са в направление „Фармация“ и дават възможност за допълнителна квалификация на студентите от факултета. В много от катедрите се развива кръжочна дейност.

„Преди две години направихме проучване сред студенти за участие във Фармацевтичните дни и те трябваше да представят мотивационни писма. В тях за пореден път доказаха, че идват при нас мотивирани, с вяра и нагласа, че образованието в университета е важно за тях“, каза проф. Загорчев.
В първия ден на конференцията са предвидени три пленарни лекции и научна сесия, а във втория са заложени две научни сесии – „Социална фармация“ и „Химия и биологично активни вещества с природен и синтетичен произход“, както и презентации на научни изследвания.

PharmaQuiz е академичното забавление за студенти в последния ден. Проф. Загорчев призова за масово участие, тъй като са предвидени сериозни парични награди. Културната програма включва посещение на единствения музей на фармацията в България – старинна аптека „Хипократ“.