Ден на ориентацията 2017 в МУ – Пловдив

Ден на ориентацията 2017
Честито и на добър час на всички първокурсници!

На 16 септември 2017 година за пети пореден път в Медицински университет – Пловдив се организира „Ден на ориентацията“ за първокурсниците. Проектът се осъществява с подкрепата на ръководството на МУ – Пловдив и се организира от Студентския съвет към МУ – Пловдив /СС/ със съдействието на Асоциацията на студентите медици – Пловдив (АСМ-Пловдив), Асоциацията на студентите по фармация – България (АСФБ) и Българската асоциация на студентите по дентална медицина (БАСДМ).
На този ден организаторите – студенти от по-горните курсове, предават своя опит, знания и практически съвети на студентите-първокурсници от всички специалности, за да им помогнат за тяхното адекватно адаптиране към новата академична среда. За първи път такъв „Ден на ориентацията“, който е студентска инициатива, се провежда в МУ – Пловдив, след което следват Стара Загора, София, Варна.
Гости на тазгодишния „Ден на ориентация“ бяха чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на Университета, проф. д-р Виктория Сарафян – зам.-ректор по Научно-изследователската дейност и проф. д-р Стефан Сивков – зам.-ректор по Акредитация и Качество. Те посетиха всяка една аудитория, в която имаше първокурсници, и ги приветстваха с Добре дошли.
Проф. Костянев поздрави първокурсниците с техния отличен избор да следват в МУ – Пловдив. „Скъпи първокурсници, добрата новина е, че вече сте студенти. Още по-добрата новина е, че сте студенти в Пловдив. А най-добрата новина е, че сте студенти в Медицински университет – Пловдив. Предстои ви най-хубавото студентско време тук. Очакват ви шест прекрасни години и не си мечтайте за повече! Вие сте и умни, и креативни. Пожелавам ви успешно следване, а следването се състои не само от изпити, но и от вълнуващи, забавни и поучителни истории. Моят кабинет е винаги отворен за вас. На добър път!“
Проф. Сарафян изрази надеждата си първокурсниците в най-скоро време да станат едно цяло, да се влеят в общността на университета, да бъдат неговия елит, да пазят идентичността му и да допринесат за това МУ – Пловдив да става още по-добро и по-интересно място. „Очакват ви приключения и предизвикателства. Бъдете активни, креативни, мотивирани и търсещи. И помнете, че винаги може да разчитате на подкрепа от страна на ръководството.“
Проф. Сивков изказа убеждението си, че младите хора са бъдещето на Университета. Предизвикателствата са огромни, но той е щастлив да работи с млади хора и винаги ги включва в учебния процес.
За пета поредна година Костадин Костадинов беше водещ на Деня на ориентацията за студентите първокурсници от Факултета по медицина. Той посъветва първокурсниците да бъдат активни: „Колкото по-активни сте в студентския живот, толкова по-добри ще бъдете като специалисти. Това, което ще ви даде МУ – Пловдив е не просто медицинско образование. Университетът ще ви научи на хуманност. Ще ви научи да разбирате какво е добро, зло, морално, неморално, но с етиката на човешкото здраве. В Медицински университет – Пловдив вие ще получите своя урок по хуманност!“.
Първокурсниците получиха практически съвети за програмата, петте кампуса на Университета, катедрите, лекциите, упражненията, европейската система за натрупване на кредити, студентските организации в МУ – Пловдив и други полезни напътствия.
Поздравления на СС, АСМ-Пловдив, АСФБ и БАСДМ за добрата организация и
На добър час на всички първокурсници!!!