„Дни на спорта“ в МУ – Пловдив 2017

За първи път «Дни на спорта в МУ – ПЛОВДИВ» – 2017 с национален турнир по крикет*

Програма на „Дни на спорта“ в МУ – Пловдив

За първи път секция „Физическо възпитание и спорт“ на Медицински университет – Пловдив организира „Дни на спорта в МУ – Пловдив“ от 05 до 20 май.
Баскетбол, тенис на маса, волейбол, тенис, аеробика, футбол и дори крикет са спортовете, в които над 200 студенти на МУ – Пловдив и страната ще участват, за да демонстрират своите спортни умения и да печелят награди в организираните турнири по 8 вида спорт.

Доц. А Иванова, дп - Физкултура, МУ-Пловдив
Доц. А Иванова, дп – Физкултура, МУ-Пловдив

Ще бъдат раздадени 8 приза “Купа на Ректора“.
„Инвестициите в спорта се възвръщат с активни и целеустремени студенти“ – вярват организаторите от секция „Физическо възпитание и спорт“ към Катедрата по физиология на МУ – Пловдив.
Отбор по волейбол на МУ - Пловдив
Отбор по волейбол на МУ – Пловдив

Сред изключително богатата програма (приложена) от турнирни състезания е и насрочения за 05 май от 9:00 часа в спортна зала „Медик“ Национален турнир по крикет. За първи път в град Пловдив сe организира подобен турнир от национален мащаб. МУ – Пловдив като основен организатор и домакин ще посрещне 6 отбора по крикет от страната.

Отбор по крикет на МУ - Пловдив
Отбор по крикет на МУ – Пловдив

Представителството на МУ – Пловдив в този все още екзотичен, но набиращ популярност спорт, започва със създаването на университетски отбор през 2016 г. Студентският отбор по крикет на МУ – Пловдив има вече над 4 участия в национални турнири и спечелени 2 втори места. Капитанът на отбора – Киран Дасан (студент в 3-ти курс, „Медицина“), започва да се занимава с крикет като ученик на 7-годишна възраст и се състезава в едни от най-добрите спортни крикет-клубове в Англия. След пристигането си в България създава университетския отбор по крикет, организира вътрешни турнири и участието на отбора в национални първенства.

Атрактивността на спорта привлича много студенти и в момента с крикет в МУ – Пловдив се занимават над 50 студенти. Единственото момиче е Ани Бари, студент от Англия, която тренира наравно с останалите от самото създаване на отбора.

Ректорът на МУ – Пловдив – чл.-кор. проф. Стефан Костянев, дмн, ще открие „Дните на спорта“-2017, а за награждаването на победителите от турнира по крикет ще присъства г-н П. Субхаш Наир – вр. изп. длъжността посланик на Индия в България.

Медиите за събитието:

В zdrave.net

В clinica.bg

В trud.bg

В plovdiv24.bg

*Крикет е вторият по популярност спорт в световен мащаб, въпреки че в България е малко познат. Играе се от два отбора с по 11 играчи на поле с кръгла форма, в чийто център има правоъгълник с дължина 20 метра. Всеки от отборите се опитва да направи колкото се може повече удряния на топката и спринтиране в определите зони, с което се печелят и точките.

Другият отбор от своя страна трябва да предотврати удрянето на топката с батата. Крикетът визуално прилича на бейзбола, но бухалката не е с кръгла форма, а по-скоро е широка и плоска. Мачът също както и в бейзбола е разделен на ининги.

Когато отпаднат десет батсмана (хората с бухалките, които удрят хвърлената към тях топка) от един отбор, ролите в мача се сменят и другият отбор застава на мястото за батиране.
Крикетът за първи път се появява в южната част на Англия през 16-ти век, като до края на 18-ти век става национален спорт на Албиона. Оттам се разпространява към колониите на Британската империя и днес е изключително популярен в Австралия, Индия, ЮАР и Пакистан.