Екип на МУ на конференция на Европейската асоциация на Еразъм координаторите

Екип на МУ-Пловдив взе участие в конференция ERACON на Европейската асоциация на Еразъм координаторите (EAEC), която се състоя в Порто, Португалия. Университетът бе представен от зам.-ректора по международно сътрудничество и студентска интеграция проф. д-р Нешка Манчорова, дмн, проф. д-р Елена Фиркова, дм – институционален Еразъм координатор, и София Гонева – експерт „Международно сътрудничество“.

Събитието бе открито с доклад на Йоханес Герингер от генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на Европейската комисия. Той постави акцент върху бъдещето на програма „Еразъм+“ във висшето образование.

В рамките на работната програма бяха организирани срещи между университетите с възможност за осъществяване на персонални контакти.

„Проведохме разговори с много колеги и обсъдихме възможности за сътрудничество с университети от Испания, Турция, Полша“, каза зам.-ректорът проф. Манчорова.

По покана Университета в Авейро, с чиито представители МУ-Пловдив установява контакт на Алумни срещата Прага, пловдивският екип се срещна с директора на Училището по медицински науки и зам.-ректора Жоао Филипе Велосо – зам.-ректор. Университетът в Авейро е на 42 място в международна класация за Южна Европа и фигурира в много световни рейтинг класации. Двете страни обсъдиха потенциални области на сътрудничество и бъдещи съвместни дейности.

„Присъствието на представители на МУ-Пловдив на подобни годишни срещи дава предпоставка за създаване на много лични контакти с университети, които да се използват за сключване на нови меморандуми или на междуинституционални споразумения по програма „Еразъм+“, увеличава международната разпознаваемост и имиджа на нашата институция“, категорична е проф. Фиркова.