Екип на МУ в проект за повишаване на оралната култура при децата от 3 до 5 години

С прожекция на дублирана на български анимация, презентация и ролеви игри със съвети за здравословно хранене и ежедневна хигиена на зъбите днес бе даден старт на научнообразователния проект „Детски зъби в опасност – какво да правим?“ Домакин на събитието бе детска градина „Светла“.

В проекта участват Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз, Община Пловдив, преподаватели от факултетите по дентална медицина и по обществено здраве на Медицински университет – Пловдив и пет детски градини от различни райони на града – ДГ „Таня Савичева“, ДГ „Захарно петле“, ДГ „Снежанка“, ДГ „Светла“ и ДГ „Щастливо детство“.

180 деца от ДГ „Светла“ се забавляваха с героите от анимацията, обещаха да хапват по-малко дъвчащи бонбони и редовно да мият зъбите си, за да не се настани чудовището Плакулус и в тяхната уста. Те получиха важни напътствия за това как да се грижат за зъбите си от доц. д-р Веселина Кондева, гл.ас. Стела Ангелова, гл.ас. Стела Рималовска и гл. ас. Лилия Щерева от Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив, а ас. д-р Мартина Кънчева им раздаде образователни книжки от издателство „Нитон“ и пасти за зъби, „Колгейт“.

„Промяната в нагласите и усвояването на знания и умения за обучение и контрол на оралната хигиена при децата ще бъде проследявано и анализирано чрез попълването на разработени от екипа преподаватели анкетни карти“, уточни доц. д-р Нина Мусурлиева от Факултета по обществено здраве, която е и председател на комисията по професионална етика на Регионалната колегия на БЗС. Тя подчерта, че програмата на проекта е изготвена в съответствие с приетата Национална здравна стратегия .

На учителите и родителите от пилотните пет детски градини ще бъдат предостави образователни материали, които да помогнат при осъществяване на основните цели на проекта – повишаване на оралната култура сред децата от 3 до 5 години и усвояването и поддържането на хигиенни и диетични навици.

Идеята е проектът да обхване всички общински детски градини, а впоследствие да се разшири и в цялата Пловдивска област.