Екип от МУ на годишната среща на Балканската асоциация на университетите

Екип на Медицински университет – Пловдив взе участие в 10-ата годишна среща на Балканската асоциация на университетите BUA, която се проведе в Тирана, Албания. Домакин на събитието беше Университетът на Тирана в лицето на ректора проф. д-р Артан Ходжа.

Асамблеята бе открита с презентация на проф. Ерхан Табакоглу – президент на Асоциацията за последните 8 години, който е ректор на Тракийския университет в Одрин. Той представи всички дейности на Асоциацията за периода, както последната инициатива – студентското състезание за спасителни действия при бедствие, в което участие взе и отбор на МУ-Пловдив.
На церемонията по откриването присъстваха Огерта Манастирлиу – министър на образованието и спорта, и Мирела Кумбаро – министър на туризма и околната среда.
МУ-Пловдив е член на Асоциацията от 2014 г., но за първи път представители на университета взимат участие в годишната среща – зам.-ректорът по международно сътрудничество и студентска интеграция проф. д-р Нешка Манчорова, дмн и експертът Ангелина Калофова.

„По време на срещата се проведоха дискусионни панели, като ценни анализи направи ректорът на Университета в Букурещ Мариан Преда. Акцентира се върху сътрудничеството, както научно, така и образователно, между партньорите от Балканския регион, които имат сходни проблеми и програми с цел улесняване на комуникацията и подобряване на резултатите“, каза проф. Манчорова.

Приоритети и насоки за процеса на европейската интеграция на Балканския регион представи Федерика Могерини – ректор на Колежа на Европа и ключов говорител на конференцията.
На събитието бяха очертани различните възможности за сътрудничество в региона и установени контакти с ректори или представители на ректорските ръководства на Университета на Букурещ, Kirklareli University, Турция; University of Applied Sciences Ferizaj, Косово, “Andrei Saguna” University, Ръмъния, Epoka University, Тирана, Албания, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Медицински университет – Пловдив, University of Zenica, Босна и Херцеговина,.

„Представени бяха 9 нови кандидатури за членове на BUA, с което общият брой надминава 100 университета. Решено бе следващата годишна среща да бъде организирана от Университета на Черна Гора. Участието на МУ-Пловдив в срещите и активностите на BUA е важно за установяване на контакти, сътрудничество и реализиране на съвместни дейности и проекти с партньори в региона“, категорична е проф. Манчорова.