Еврокомисарят Мария Габриел с висока оценка за Медицински университет-Пловдив


Еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел посети днес Медицински университет – Пловдив.„Напредъкът в медицината върви ръка за ръка с иновациите, научните изследвания и иновативната научноизследователска инфраструктура.
Поздравявам Ректора на Медицински Университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и академичното ръководство за усилията да осигуряват висококачествено образование чрез Центъра за компетентност и Медицинския симулационен тренировъчен център, който е най-големият и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България”, заяви след срещата еврокомисарят Мария Габриел.

Тя добави, че по време на дискусията с проф. Мурджева, с директора на Научноизследователския институт проф. Стефан Костянев и с председателя на Комисията по здравеопазване на НС д-р Даниела Дариткова, са обсъдени възможностите, които бъдещата програма „Хоризонт Европа“ ще предостави за подобряване на здравеопазването, за борбата с рака и персонализираната медицина.
„Една от мисиите в програмата, за която сме предложили бюджет над 7 милиарда евро, ще инвестира в превенцията и лечението на редки болести и инфекциозни болести, в технологии и цифрови решения за здраве и грижи, в системи за здравеопазване.

Медицинските университети имат ключова роля, за да постигнем целта от инвестирането на тези средства – по-добро персонализирано здравеопазване за всеки”, добави още еврокомисарят Мария Габриел.