Famelab 2018 – Призово място за Алона Шаджи от МУ – Пловдив

Със зрелищно състезание на 12 млади „апостоли“ на науката приключи тазгодишното издание на фестивала на науката „Лабораторията за славата FameLab“ 2018.

Този конкурс започва като част от Челтнъмския фестивал на науката в Англия и за 12-те години от своето съществуване през него са минали стотици учени.

FameLab е конкурс за разбираемата, комуникативната наука, който се провежда в 30 страни от 5-те континенти, а победителят представя България на турнира на шампионите в Лондон.

Всеки един от участниците в състезанието има 3 минути за своята презентация.

„На първо място е абсолютната научна достоверност – този конкурс не е за псевдонаука, той е за истинска наука“ – подчерта Любов Костова, директор на Британския съвет в България, организатор на фестивала. – „Това, което разказват състезателите трябва да е „точно и вярно“.

Вторият важен критерий е „харизмата“ и третият е просто „яснота и разбираемост“, това е т.нар. „фактор Любов“ т.е. информацията да може да се разбере и от неспециалисти.

Медицински университет – Пловдив имаше трима участници във финалния кръг на конкурса FameLab 2018: Петя Конакчиева, Алона Шаджи и Рейчъл Акужор.


Първа в атрактивна червена рокля е Петя Конакчиева, която изтанцува своята презентация, показвайки нагледно как работи мултитаскингът – способността на правим няколко неща в едно и също време.
Дълготрайната ни памет ни дава възможност повтарящи се действия да станат автоматични и се превърнат в стериотип. И точно като Наполеон, дори много по-добре, една майка с малко дете се справя с няколко дейности едновременно.

Чудесно се представиха и другите наши две участнички.

Алона Шаджи разказа за вечността на митохондриите, а Рейчъл Акужор, гушнала една кукла-бебе, обясни как допаминът предизвиква майчинските чувства.

Победителят на FameLab за 2018-та година стана Борис Яначков. Той ще представи България на Световния турнир на FameLab в Лондон.
Втората награда получи Алона Шаджи. Честито на нашата студентка! Пожелаваме ѝ светло бъдеще в науката и много последователи, наши студенти!

По материали на : НаукаOFFNews
Снимки : НаукаOFFNews