Фармацевтичният факултет чества 20 години с тематична научна конференция


Тържествено честване на 20-годишината от обучението по фармация ще се състои утре – 16 ноември, от 18 часа в хотел „Double Tree by Hilton Plovdiv Center“. Събитието е кулминация от поредицата инициативи, които Фармацевтичният факултет реализира през цялата година по повод юбилея.

„Посветеност, Просперитет, Перспективи“ е темата на юбилейните чествания и научната конференция, която ще се проведе от 17 до 19 ноември 2023 г. в Аудиторен комплекс на МУ-Пловдив. След официалното откриване деканът проф. Пламен Загорчев ще направи ретроспекция на дейността на факултета през годините и ще набележи акцентите в бъдещото развитие. За актуалните проблеми и перспективи пред фармацевтичната практика ще говори проф. Илко Гетов. Докладът на проф. Марияна Мурджева е за антибиотичната резистентност. Нанотехнологиите във фармацията са обект на презентацията на акад. Борис Тенчев. „Фармакологично изследване механизмите на положителния инотропен ефект на обестатина“ е темата на доклада на проф. Христо Гагов.

Във втория ден на конференцията са заложени научни сесии „Социална фармация“ и „Химия и биологично активни вещества с природен и синтетичен произход“, както и презентации на научни изследвания.

PharmaQuiz е академичното забавление за студенти в последния ден – 19 ноември. Културната програма включва посещение на Старинна аптека „Хипократ“ – единствения музей на фармацията в България.