Голямата награда за наука „Питагор” за млад учен отново в МУ – Пловдив

Гл. ас. д-р Мария Ивановска от Катедрата по микробиология и имунология при Медицински университет – Пловдив спечели най-престижната награда за наука в България – Голямата награда „Питагор” за млад учен.

На 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура, на официална церемония Министерството на образованието и науката връчи годишните си награди за съществен принос в развитието на науката „Питагор“ 2021. Наградите са една от основните дейности в Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 за стимулиране на учените към значими научни постижения и реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания.
Проф. Николай Денков – министър на образованието и науката, поздрави учените с празника, като подчерта, че тези награди, станали вече традиция, са своеобразен символ на връзката между образованието, науката и културата.

Престижните отличия се връчват от 2003 година за постижения в областта на науката и технологиите. Победителите се определят от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата. Тази година журито с председател проф. Костадин Костадинов отличи учени, млади таланти и добри екипи в областта на науката в общо 6 категории.

Голямата награда „Питагор“ за млад учен беше връчена от проф. Анастас Герджиков – председател на Съвета на ректорите, който заяви, че тази награда е най-важната за него, защото без младите учени не може да има нито приемственост в науката, нито иновации и развитие на икономиката.
Заради силната конкуренция тази година, журито присъди две Големи награди за млад учен: на д-р Венелин Тодоров, главен асистент в Института по математика и информатика при БАН., и на д-р Мария Ивановска, главен асистент от Катедра по микробиология и имунология при МУ – Пловдив.

Гл. асистент д-р Мария Ивановска защитава дисертация на тема имунологична реактивност при остър и хроничен стрес и работи активно в тази сфера. Получените резултати от нейното изследване намират клинично приложение за диагностика на остър и хроничен стрес и промените, които настъпват в имунната система

„Мечтите се сбъдват” – каза Мария Ивановска и призова младите хора да се занимават повече с наука.

МУ – Пловдив се гордее, че има такива учени като гл. асистент Мария Ивановска. Ръководството на Университета вярва, че тази награда ще бъде за нея стимул за още много постижения в света на науката.

Заслужени аплодисменти за таланта, трудолюбието, творческата енергия и страстта към науката на гл. асистент д-р Мария Ивановска.