И България да има главна акушерка на страната дискутираха на национален студентски форум в МУ-Пловдив

И България да има главна акушерка на страната, чийто глас да се чува в Министерството на здравеопазването, в парламентарната здравна комисия и на европейско ниво. Това бе една от темите, по които дискутираха участниците във втория национален студентски форум за млади акушерки. Той се проведе в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив по случай Международния ден на акушерката. Събитието бе организирано от Алианса на българските акушерки, съвместно с Катедрата по акушерски грижи на Факултета по обществено здраве. Поздравителни адреси бяха получени от президентството и академичното ръководството на МУ-Пловдив.

„Според Глобалната стратегия за здравето 2030, в частта за развитие на акушерството, всяка държава трябва да има своя главна акушерка. Нужна е промяна в Закона за съсловните организации у нас и формирането на самостоятелна организация на акушерките“, каза по време на откриващата презентация Благовеста Костова, която е сред доайените на Алианса на българската акушерка, специалист с 40-годишен опит и множество сертификати от европейски и световни конференции и конгреси.

Коментирана бе и липсата на национален стандарт за акушерска практика и невъзможност за сключване на договори с НЗОК. Това води до невъзможност акушерките да извършват дейности спрямо квалификационната си компетентност и да осъществяват самостоятелно проследяването на нормално протичаща бременност, както и патронажна грижа в послеродовия период. В момента тя е оставена в ръцете на личните лекари, които и без това са претоварени, а възстановяването на жената след раждането е в компетентността на акушерката, коментираха участниците във форума.

Студентите разгледаха Медицинския симулационен тренировъчен център и участваха в уъркшопи.

На събитието бяха връчени наградите от обявявания конкурс за есе на тема „Преподавател, който ме вдъхновява“, в който взеха участие 30 студенти от специалността „Акушерка“ от цялата страна. Плакет за първо място получи Невяна Нанева, а наградите за второ и трето бяха присъдени на Ясмина Найденова и Божидара Кузева.

През 2023 г. ЮНЕСКО включи акушерската професия в Списъка за нематериално културно наследство на човечеството.