Инсулиновата резистентност – тема на Пловдивските зимни ендокринни дни

За пети пореден път в Медицинския университет ще се проведат традиционните Пловдивски зимни ендокринни дни, организирани от Катедрата по eндокринология. През последните години събитието, което поставя на фокус актуални теми от областта на ендокринологията и с интердисциплинарен характер, се радва на голям интерес от академичната общност, студентите и специализантите от всички медицински университети в страната, както и на специалисти от различни области на медицината.

Предстоящото пето издание ще се проведе на 24 февруари от 09.00 ч. до 14.00 ч. в Аудитория 1 на Корпус 1 при МУ-Пловдив с възможност и за онлайн включване в платформата Zoom под формата на уебинар. Линк за свободен достъп: https://zoom.us/j/95951768009; Meeting ID: 959 5176 8009.

Темата тази година е „Инсулинова резистентност“. Поканените гост-лектори проф. д-р Маурицио Нордио и доц. д-р Катя Тодорова са утвърдени имена, познати на международната академична и професионална медицинска общност.

Проф. д-р Маурицио Нордио от Университет „Ла Сапиенца“ и Швейцарско-италиански университет – Рим, е изтъкнат специалист и преподавател с научни разработки в областта на ендокринологията и андрологията. Той е един от първите изследователи на мелатонина и участието му в контрола на репродуктивните и метаболитните процеси.

Доц. д-р Катя Тодорова е началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и доцент към катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология” в МУ-Плевен. Тя е дългогодишен началник-отделение „Диабет и бременност” при СБАЛАГ ”Майчин дом” и голяма част от научните й разработки са в областта на ендокринните нарушения при бременност.

Програма