Интересна експозиция представят в Музейна аптека „Хипократ“ за Деня на дарителството

Общински институт „Старинен Пловдив”, в рамките на ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД 2023, във връзка със Международния ден ден на дарителството, Световния ден на фармацевта и Европейските дни на наследството, представя проекта „ДА ДАРИШ ПАМЕТ”

На 24 септември (неделя) от 16:00 ч. в Музейна аптека „Хипократ” ще имате уникалната възможност да видите за първи път изложени и да научите повече за новопостъпили експонати.

Те обогатяват колекцията на аптеката и са резултат от благородните дарителски актове на две фамилии. Едната е на наследниците на д-р Стоил Попов – съградил и управлявал първата модерна частна акушеро-гинекологична болница в Пловдив, проектирана от арх. Чинков (днес болница „Тримонциум”).

Д-р Попов завършва медицина в Германия, участва в двете световни войни и има забележителен професионален път. Другото дарение е от наследниците на д-р Тодор Николов Танков – учил медицина в Лозана, Монпелие и Неапол, работил в Кайро и Конго, участник в Първата и Втората световни войни.

Общинският институт „Старинен Пловдив” изразява благодарност към дарителските актове в полза на музейна аптека „Хипократ”, които осъществиха наследниците.

Събитието цели чрез възобновяване на спомена за видните лекари и времената, в които са живели и работили, не просто да се съхрани паметта, но и посетителите да имат възможност чрез предметите да преминат през знакови исторически моменти и ярки следи на национална памет и история.