Как йога помага за преодоляване на стреса разкри на публична лекция индийски психотерапевт

Как йога терапията може да бъде част от възстановителната програма при редица заболявания разясни на публична лекция в Медицински университет – Пловдив д-р Шарадчандра Балекар – преподавател в най-стария институт за йога в света – „Кайвалядама“. Индийският институт е учреден преди 100 години с цел да интегрира класическите методи на йога с модерната медицинска наука.

„Йога се препоръчва като ежедневна практика за всички състояния, свързани с хроничен стрес като хипертония, нарушения на съня, проблеми с концентрацията, затлъстяване и тревожност, депресии“, каза Балекар, който притежава магистърска степен по психотерапия. Книгата му „Анатомия и физиология в контекста на йога“ е преведена на много езици, включително и на български.

Той развива тезата, че не можем да разделим тялото от ума, затова когато тялото изпитва болка или страдание от дадено заболяване, това е признак и на нарушени умствени процеси. Не ги ли контролираме, не бихме могли да се справим с болката.

„Много хора приемат лекарства с години, които облекчават болката или контролират заболяванията, но не ги лекуват напълно. Причината е, че нарушените процеси в ума не се влияят положително от медикаментите, за разлика от медитацията. Тя ограничава образуването на ненужни невронни вериги и успокоява нервните клетки“, смяна йога терапевтът. И препоръчва редовното практикуване на хатха йога като хилядолетна система за развитие на тялото и ума. С уговорката, че упражненията трябва да се изпълняват системно.

Присъстващите научиха повече за йога концепцията за предотвратяване и управление на стреса при медицинските специалисти, а накрая станаха участници и в 15-минутен сеанс.