Кампания за включване в Регистъра за донори на стволови клетки

В събота – 29.02, в Пловдив се организира акция за набиране на донори на стволови клетки от костен мозък в рамките на кампанията „Заедно за надежда“.

Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 55 години. За да има реална донорска ситуация с донори от България, доброволците трябва да са над 15 000, a към момента те са едва 2 500.

Събирането на дарителска кръв в Пловдив ще се осъществи в лаборатории „Рамус“ на адреси бул. Цар Освободител III No 33 и ЖК „Тракия „, ул. „Съединение „43 /с/у ДКЦ 5/ от 8:00 до 13:00 ч.

Кампанията стартира през м. януари т.г. като преди седмица бе организирана първата акция в Перник, Варна и Шумен в помощ на 23-годишната Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е част от Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък при Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.

Кампания за набиране на донори на стволови клетки „Заедно за надежда“
Информирано съгласие за включване в Българския регистър за донори на стволови клетки.

Дарете стволови клетки и шанс за живот!