Кинолектория и изложба по повод Световния ден на здравето

Световният ден на здравето в МУ-Пловдив с премиера на филм и изложба

Медицински университет – Пловдив ще отбележи по необичаен начин тази година Световния ден на здравето 7 април.

Няколко дни по-рано – на 4 април, в сградата на Факултета по дентална медицина от 17:30 ч. се организира кинолектория с премиера на документалния филм „Забрава“ за д-р Стефан Черкезов, спасил четиридесет и седем души от горящ автобус през 1963 година на 15-ти август – Голяма Богородица, и починал от обгарянията си. Една история за подвига и забравата.

Сценарист на филма е проф. д-р Златимир Коларов, режисьор – доц. Валентина Фиданова-Коларова, консултант – д-р Тотко Найденов, оператори – Здравко Ружев и проф. Цветан Недков. В кадрите ще видим и проф. Веселин Борисов, проф. Радослав Гайдарски, д-р Тотко Найденов, д-р Неделя Щонова и други.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ и Българския лекарски съюз.

След прожекцията академичната общност на МУ-Пловдив ще има възможност да се срещне с творческия екип на филма и с наследника на незабравимия и обичан от поколения българи певец Емил Димитров. Емил Димитров-син е предоставил безвъзмездно правата за някои от най-емблематичните песни на баща си за създаването на филма.

Забравената саможертва на д-р Стефан Черкезов е светъл пример за отговорност и милосърдие. Героизмът на личности като него укрепва вярата в хората с бели престилки, превръща се в пример за подражание и дава стимул да живееш в името на другите.

По инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, е избрана датата 15 август за отбелязване на Деня на спасението. От 2012 година честването е официализирано с решение на Министерски съвет.

България е единствената страна в ЕС, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

По случай Световния ден на здравето Медицински университет – Пловдив ще представи и изложбата „Завръщане към корените“ от картини на доц. д-р Георги Томов – преподавател във Факултета по дентална медицина.

Експозицията може да бъде разгледана в сградата на Факултета по дентална медицина – от 4 до 15 април, и в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив – от 16 до 30 април.

Прекрасен преподавател, ръководител на Катедрата по пародонтология и ЗОЛ, директор на Музея на медицината при МУ-Пловдив, творческия си заряд доц. Томов изявява и в изобразителното изкуство. Той рисува за удоволствие, като черпи вдъхновение от природата и старата българска архитектура. Предпочитаният от него жанр е пейзажът.

Медицински университет – Пловдив подкрепя развитието на академичния си състав не само в областта на преподаването и науката, но и във всички жанрове на изкуството и културата. Защото всяко творчество е изява на духовен стремеж към самоусъвършенстване.

От създаването си досега МУ-Пловдив неотстъпно следва своето мото „Посветени на хуманността“, като учи и възпитава не само в професионализъм, но и във висок морал и безкористно човеколюбие.