„Малко нощно четене“ в МУ-Пловдив

На 21 март в Медицински университет – Пловдив традиционно бе отбелязан Международният ден на френския език и франкофонията с шестото издание на „Малко нощно четене“ – споделено четене на откъси от произведения на любими френски автори.

След тригодишно провеждане на събитието в онлайн среда тази година залата на Библиотечно-информационния център (БИЦ) на МУ-Пловдив беше тясна за всички желаещи да участват.
Над тридесет български и чуждестранни студенти, лекари и преподаватели от МУ-Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“ прочетоха на френски и в превод на български език откъси от любими свои произведения, написани от френски творци. С много чувство прозвучаха творби на Guillaume de Poitiers, Joachim du Bellay, Michel de Montaigne, Jean de La Fontaine, Charles Perrault, Victor Hugo, Paul Verlaine, Laurent Gounelle, Irène Némirovsky, Gustave Flaubert, Jules Verne, Charles Baudelaire, Antoine de Saint-Exupéry, Paul Eluard, André Malraux, Jean-Christophe Rufin, Velerie Perrin и много други.

Като домакин на събитието г-жа Мая Урумова – директор на БИЦ, приветства с „Добре дошли“ гостите. Ст. пр. Анета Тошева откри събитието и представи участниците в срещата. Теофана Брадинска – Директор на Алианс Франсез, прочете на френски баснята на Ла Фонтен „Маймуната и леопардът“. Любим откъс от Мишел Дю Монтен сподели с аудиторията доц. Димитър Мирчевв – Директор на Департамента за езиково и специализирано обучение. От ПУ „Паисий Хилендарски“ участие в събитието взеха доц. д-р Мая Тименова с нейни студенти от специалност „Френска филология“. В „Малкото нощно четене“ се включиха и френски студенти, които са на обмен по програма Еразъм в МУ-Пловдив.

Обявено беше и деветото издание на Студентския конкурс за художествен превод от френски на български или английски език на публикуван текст от писател лекар за наградата на Ректора на Медицински университет – Пловдив. Конкурсът се провежда и с подкрепата на Националното бюро на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България и „Алианс Франсез“ – Пловдив. Срокът за предаване на преводите по електронен път е 5 май, а обявяването на резултатите е планирано за 16 май 2023. Конкурсът е отворен за студенти от всички университети.