Медицински десант в Златоградско


Интернационален екип от бъдещи доктори прегледа 82 възрастни пациенти край границата

На 100 метра от гръцката граница, в затънтеното село Кушла, рядко виждат външни хора. Златоградското село е наистина откъснато от света заради географското си местоположение. Макар да е в община Златоград, до селото се стига, като се минава през кърджалийски села. И няма как някой случайно да се отбие в него. Тук всяка новост на цивилизацията идва само с целенасочено желание отвън.

Селото е известно като най-откъснатото в този край на Родопите. Граничните полицаи са често единствените външни, които местните виждат, заради това, че границата с южната ни съседка опира в самото село. Кушленци имат гранични проблеми – дребните им кравички да не излизат през границата, а гръцките крави да не влизат през браздата да тъпчат нивите им. Магазинът им идва на колела през седмицата, а за лекар местните пътуват един ден до Златоград или Кърджали. И на място да видят медицинско лице е такава рядкост, че е събитие на годината.

През този уикенд обаче старците в Кушла бяха изненадани от цяла делегация от настоящи и бъдещи лекари. Посещението бе от чуждестранни студенти, дошли по своя инициатива и водени от ръководителя си, златоградчанката д-р Елина Белева, която е специалист от Клиниката по Медицинска онкология към УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД и главен асистент е в Катедра клинична онкология в Медицински университет – Пловдив.

18 студенти направиха профилактични прегледи за хематологични заболявания на старците безплатно в сградата на кметството с подкрепата на кмета на община Златоград Мирослав Янчев. А в отговор видяха какво е родопско гостоприемство, истинско добродушие и чиста радост, което проявяват жителите на този най-южен край на страната ни към всеки стигнал до селото им. Студенти прегледаха през уикенда възрастни хора не само в Кушла, но и на място в още две златоградски села – Аламовци и Крушкова махала. В Крушкова махала ръководител на студентите бе и д-р Людмил Симеонов от Националната кардиологична лаборатория.

„Студентите са 4., 5. и 6. курс медицина. Те са граждани на UK, но по произход са от Южна Корея, Непал, Ирак, Либия, Пакистан, Бермуда, Нигерия, Шри Ланка. Участваха и трима български студенти в МУ – Пловдив. Чуждестранните студенти учат медицина на английски език в МУ – Пловдив и МУ – София. Тяхната цел е да осигуряват здравна помощ в райони с ограничен достъп с желанието по този начин да изразят своята признателност към България, която им е дала възможност да учат медицина. Затова се насочихме към селата край Златоград, а именно Кушла, Аламовци и Крушкова махала. И успяхме да прегледаме и да изследваме пълна кръвна картина на 82-ма пациенти.

Средствата за изследванията и осъществяване на прегледа бяха предоставени от организацията, създадена от самите студенти. Но реализирането на цялата кампания нямаше да бъде възможно без активното съдействие на община Златоград, благодарение на която успяхме да достигнем до населението“, каза д-р Белева.

Това не е първата кампания на бъдещите лекари чужденци. Чрез организацията им Medical students on a Mission (MSOM) те са провели досега два лагера в Непал за катаракта, диабет и хипертония през 2017 г. и 2018 г. А в България провеждат профилактика на диабет в пловдивското село Труд през 2018 г., ръководени от проф. Орбецова. Тази година им предстоят и лагери в Шри Ланка – психиатричен, нефрологичен и офталмологичен, и трети лагер в Непал. А догодина планират провеждането на международни лагери в Нигерия.

„Като студенти по медицина лесно можем да бъдем погълнати от забързаността на следването и да изгубим погледа от това защо наистина искахме да станем лекари. В нашата организация искаме да използваме собствените си възможности и знания и да осигурим здравна грижа за хората в нужда. Всички споделяме общия възглед, че

превенцията е бъдещето на медицината.

Чрез MSOM не само събираме средства чрез нашите доброволци, но и финансираме програми и медицински лагери за скринингови изследвания с цел превенция на заболявания, които могат да бъдат предотвратени, и за повишаване на информираността на медици. Вярваме, че щом завършим обучението си по медицина, ще имаме способността да отговаряме за други медицински лагери, където да обучаваме новите поколения лекари в нашата кауза“, казва една от ръководителките на студентската организация, Джени джон – ън Чой.

Хематологичният лагер на студентите в златоградските села се състоеше в изследване на пълна кръвна картина, диференциална кръвна картина и общ преглед на състоянието на пациентите. Бъдещите лекари раздаваха и брошури на населението, за да ги информират за опасните симптоми на хипертония, левкемия и лимфоми.

„Много хора имат високо кръвно налягане, проблеми със сърдечносъдовата система, без да знаят. Открихме и левкоцитоза, която изисква доуточняване. Има и хора с желязодецифитна анемия, както и четирима пациенти със съмнение за лимфом. Хората са много добри, навсякъде ни посрещнаха с усмивки“, каза след прегледите Джени Чой.

Студентите споделят впечатленията си, че хората от селата са изключително гостоприемни и сърдечни, но си задават въпроса какво ще се случи с тези населени места след няколко години, когато бъдат обезлюдени.

Всички средства за кампанията им са събрани от самите студенти и техни колеги. „Работим здраво, за да се отплатим на българската общност“, казват бъдещите лекари.

„Приемам като голям жест към нашата община тази акция на студентите, които са от различни краища на света. Голяма част от хората в тези села от години не са посещавали лекар. Затова е важна подобна профилактика и със сигурност ще има положителен резултат за здравето на хората“, каза кметът на община Златоград Мирослав Янчев.

Петя Гайдарова
В-к „Марица“

Оригинал на статията