Медицински университет – Пловдив отбелязва Международния ден на майчиния език с преводи на поезия и проза

Авторско произведение, любопитни цитати и откъси на 11 езика преведоха чуждестранни студенти от I и II курс

Медицински университет – Пловдив отбелязва Международния ден на майчиния език – 21 февруари, с поредното предизвикателство – превод на английски език на любим цитат или откъс от произведение.
Инициативата е на Департамента за езиково и специализирано обучение (ДЕСО) и в нея се включиха чуждестранни студенти от I и II курс в МУ-Пловдив.

Тази година участниците имаха възможност да покажат познаване на литературата на родния си език и умение да превеждат художествено.

Представените близо 30 превода са цитати от поетични и белетристични произведения на 11 езика: български, креолски, пакистански, турски, италиански, немски, френски, персийски/хинди, гръцки, арабски и сомалийски. Един от студентите – Ерай Ербен от I курс, сп. „Медицина“, участва с превод на свое авторско стихотворение от турски език, посветено на езиковото многообразие.
Освен в електронен вариант преводите могат да се видят и върху постери в сградата на ДЕСО.

Медицински университет – Пловдив е част от културната и просветна общност на Пловдив и страната и единственото висше училище в града под тепетата, което отбелязва Международния ден на майчиния език.