Медицински университет – Пловдив отбелязва международния ден на хората с редки болести

За десета поредна година, в последния ден на м. февруари, лекари, пациенти и техните организации информират обществеността за проблемите на хората с редки болести. Това са състояния или заболявания с честота 1 на 2000 души. В Европа близо 30 млн. души проявяват тези болести, а в целия свят са над 300 млн.

МУ – Пловдив също изразява подкрепата си за хората с редки болести. Асоциацията на студентите-медици организира публична лекция по тази тема на 28 февруари в Аудиторния комплекс на университета, 5- та аудитория от 17:30 ч. Гост-лектор е проф. Румен Стефанов от Факултета по обществено здраве в МУ – Пловдив и създател на Института по редки болести, базиран в Пловдив. „МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив развиват активна дейност в обучението, диагностиката и лечението на хората с редки имуномедиирани болести – първичните имунни дефицити“, – съобщи проф. Мариана Мурджева, имунолог и зам.- ректор в университета.

Проф. Стефанов допълни, че от 13 ч. на същия ден пред Института по редки болести в ЖК Тракия ще се съберат представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели. С вдигнати ръце и пускане на балоните на надеждата присъстващите ще покажат своята солидарност към милионите болни по света. Ученици ще представят флашмоб – народни танци.