Медицински университет – Пловдив откри новата учебна година със 100% реализиран държавен прием

 

Сред официалните гости на събитието бяха зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, областният управител Ангел Стоев и председателят на ОбС инж. Александър Държиков

„Вашето обучение ще бъде белязано от няколко предизвикателства в обществения и социалния живот в страната и света. Това неминуемо ще даде отражение и върху академичната дейност. Надявам се да посрещате с мъдрост и аналитичност несгодите и предизвикателствата, наред с дързостта, любознанието и амбицията за изучаване на учебните дисциплини, и да участвате смело в решаване на проблемите.” С тези думи ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева се обърна към първокурсниците по време на откриване на академичната 2022/2023 година на 15 септември.

На церемонията присъстваха представителите на държавните институции и местната власт, сред които Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката, Ангел Стоев – областен управител на Област Пловдив, инж. Александър Държиков – председател на Общинския съвет в Пловдив, представители на съсловните здравни организации, ръководствата на висши училища и университетски болници в Пловдив и членове на Съвета на настоятелите на МУ-Пловдив.

Поздравителни адреси и цветя за новата учебна 2022/2023 година изпратиха държавни и местни институции, сред които Президентът на Р България Румен Радев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, ректори на висши училища от цялата страна, ръководители на лечебни заведения.
Приветствия към студентите и преподавателите отправиха зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, областният управител Ангел Стоев и председателят на Студентски съвет Ерай Шакир.

МУ-Пловдив е сред лидерите на медицинското образование в страната, като вече четири последователни години печели първо място в обучението по професионално направление „Медицина“ в Рейтинговата система на висшите училища в България.

За пореден път новата учебна година стартира с осъществен 100% прием държавна поръчка. Общият брой на явилите се на конкурсните изпити кандидат-студенти е 1675. Приетите по държавна поръчка са 721, а приетите в платена форма на обучение – 19. Предстои прием на 520 чуждестранни студенти, от които 380 ще изучават медицина, 120 – дентална медицина, и 20 – фармация.
За 77 години от основаването си Университетът е обучил над 65 000 студенти от близо 50 страни от пет континента. МУ-Пловдив е член на Асоциацията на европейските университети EUA и на още 14 международни организации. Erasmus+ партньори на Университета са 125 университета от 25 европейски и други държави и това ще даде възможност на първокурсниците да участват в студентска мобилност в престижни европейски университети. „От тази година стартираме няколко съвместни програми с други висши училища в страната и Европа. За първи път разкриваме и специалност по медицинска речевата патология, в обучението на която ще се включат и американски експерти”, каза още проф. Мурджева.

Традиционният отговор на приветствието на ректора от името на първокурсниците поднесе Радослава Ангелова, студентка в първи курс, приета с най-висок бал в специалност „Дентална медицина”: „Битката за приемането ни в този университет беше първата от многото такива в бъдещото ни развитие. И сега не съжаляваме за избора си. Избор, който отсега нататък ще бележи целия ни живот! Съзнаваме новите отговорности, които ни очакват. Знаем, че сме изправени пред нови предизвикателства и сме готови да ги посрещнем достойно. В тази нелека задача ще разчитаме на подкрепата на своите преподаватели и по-опитните си колеги.”

Първокурсниците, приети с най-висок бал във всеки един факултет на МУ-Пловдив, получиха награди лично от ректора проф. Мурджева. След награждаването церемонията продължи със символично предаване на статуетката „Щафета на познанието“, която се предава от поколение на поколение всяка година.
За първокурсниците бяха организирани срещи по факултети с деканските ръководства, както и Ден на ориентацията, след което бе спазена ще една традиция – всеки нов випуск във всеки факултет на МУ-Пловдив да засажда дърво, като символ на вечния кръговрат.

Тържественост на всички включени в програмата ритуали придадоха участието на Военният духов оркестър на Специалните сили под диригентството на лейтенант Венцислав Стефанов и изпълненията на „Дуо „Доминанто“.