Медицински университет – Пловдив посреща акад. Бернар Серкилини

В Медицински университет – Пловдив тази седмица гостува акад. Бернар Серкилини, заедно с г-н Фабиен Флори и -жа Теофана Брадинска, почетен консул на Р Франция в Пловдив и директор на „Алианс Франсез“ – Пловдив.

Акад. Серкилини е френски лингвист, хуманитарист и общественик, носител на Ордена на Почетния легион, на Ордена на Академичните палми, на Ордена за заслуги и на Ордена за изкуства и литература на Република Франция. Акад. Серкилини е почетен президент на AUF (Университетската агенция на франкофонията), член на Белгийската кралската академия и „Доктор Хонорис Кауза“ на университетите в Будапеща, Букурещ, Съчуан, Уагадугу и Асане.

Г-н Фабиен Флори е регионален директор за Централна и Източна Европа на Университетската агенция на франкофонията, съветник по въпросите на културата при Посолството на Р Франция и директор на Френския културен институт – София.

Гостите имаха среща с Ректорското ръководство на Университета, на която домакините представиха активността на Университета в областта на франкофонията, както и съвместните Еразъм-дейности с френскоезични университети.

Делегацията от чужбина разгледа изложението на френскоезични книги и остана очарована от Медицинския симулационен тренировъчен център.


Проф. д-р Мариана Мурджева – зам.-ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност на МУ – Пловдив, с гордост коментира: „Посещението на френската делегация, оглавена от акад. Серкилини, представлява отлична възможност за задълбочаване на сътрудничеството между AUF и МУ – Пловдив, университет с впечатляваща франкофонска традиция“.

Галерия