Медицинският университет в Пловдив се включва в кампанията за донорство – репортаж по БНТ

Пловдивският медицински университет се включва в кампанията на здравното министерство за подкрепа на донорството „Да! За живот“. Преподавателите попълниха специалните карти, с които се удостоверява готовност за донорство, а студентите дебатираха ситуацията с трансплантациите в страната и в Пловдив.

Тази година у нас са направени едва 44 трансплантации на различни тъкани и органи, на фона на близо 1 200 нуждаещи се пациенти. Страната ни е на последното 28-мо място в Европа по донорски ситуации. Основната причина за това е ниската осведоменост и липсата на доверие, категорични са лекарите.

Проф. Анастас Баталов, зам. ректор МУ-Пловдив: Различни опасения има относно това дали, ако пациента заяви, че дарява своите органи, достатъчно медицинските власти ще се грижат за него в последния момент.
За да се преодолее това, темата трябва да е във фокуса на обществените обсъждания, а бъдещите лекари да са обучени за нея.

Д-р Константин Чифлигаров, координатор по донорство в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив: От години вече има включени в програмата към лекцията за мозъчна увреда е включена и мозъчна смърт. За да провокираме младите лекари да мислят по този проблем и да се ангажират с него.

Преподаватели и студенти от медицинския университет попълниха т.нар. донорски карти, издадени от здравното министерство, които удостоверяват съгласие приносителят им да бъде донор. Те нямат юридическа тежест, но могат да помогнат на близките да вземат благородно решение в тежък момент.

Росица Колева- БНТ

Връзка към оригиналната публикация