Movies and medicine – Последната линейка на София

На 07.04.2014г. по случай Световния ден на здравето и здравния работник АСМ – Пловдив прожектира филма „Последната линейка на София“. 

„Последната линейка на София“ е документален филм за един спешен екип в София, за трудностите, пред които се изправят всеки ден двамата лекари и шофьорът на линейката, за българската действителност – такава, каквато е. На фона на настроенията, които битуват в българското общество срещу лекарите и спешната помощ, този филм ни показва една различна гледна точка – тази на хората, които се борят за всеки един живот, независимо от всичко. Зрителите виждат и другата страна – дългите и тежки смени, лошите условия на труд, липсата на подходяща материална база и на достатъчно екипи, несъдействащите пациенти, както и отказът на обществото да поеме отговорност за случващото се.
След филма поискахме мнението на някои от студентите по медицина:
„Филмът трябва да се покаже по националната телевизия, за да видят всички за какво става въпрос.“ 
„Чувствам се отчаяна…“
„Филмът ми хареса, защото показва и друга гледна точка, различна от тази на гневните граждани.“
Филмът беше част от кампанията на EMSA – „Movies and medicine“, която цели по един забавен и интересен начин да се представят въпроси от медицинска тематика на студентите по медицина посредством киното.