МУ-Пловдив бе домакин на Шестата конференция по симулационно обучение в медицината

Шестата конференция 
по симулационно обучение в медицината

Лектори от четири държави участваха в Шестата конференция по симулационно обучение в медицината, провела се в Медицински университет – Пловдив от 11 до 13 ноември.

„Темите, които бяха представени в рамките на тридневната програма на конференцията, са изключително важни за здравето и живота на хората не само в България, но и по света. Включените демонстрационни видеоклипове и семинари предоставиха различни методи за симулация и виртуално обучение в различни медицински области“, каза в приветствието си при откриване на конференцията ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм.

В рамките на форума бяха отбелязани и постиженията на Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

„Най-голямата ни гордост е, че в резултат на докторска дисертация в МУ-Пловдив и в Симулационния център стигнахме до регистриране на патент на женска гърда“, обясни председателят на Националното дружество по симулационна медицина и директор на МСТЦ-Пловдив проф. д-р Благой Маринов. Пред присъстващите д-р Валентин Иванов показа патентования симулационен модел на женска гърда, позволяващ извършване на биопсия и ексцизия на непалпиращи се туморни формации под ехографски контрол.

„Карциномът на млечната жлеза е един много сериозен проблем в медицината и смятаме по този начин да подобрим откриваемостта и справянето с този проблем“, каза още проф. Маринов, който е и заместник-ректор на Медицински университет-Пловдив.

Научените уроци за сертифициране и наблюдение на симулационни центрове по света в продължение на 15 години представи проф. д-р Евангелос Георгиу. Д-р Костадин Кетев и доц. д-р Стоилка Туфкова изнесоха лекция за „Оценка на запазването на знания при студенти по медицина след обучение на виртуален пациент и високотехнологичен симулатор“. „Симулационно обучение на екип за поведение при пациент със сърдечен арест“ беше темата на д-р Красимир Джинсов.

В рамките на конференцията се проведе и състезание върху интерактивен симулатор за клинично мислене.

Гостите на конференцията разгледаха единствения по рода си Медицински тренировъчен симулационен център на Медицински университет – Пловдив. Той е най-големият медицински обучителен комплекс в България. Разполага с модерни манекени – биотехнологични роботи, с които студентите повишават своите практически умения, и с най-модерните лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност.

Шестата конференция 
по симулационно обучение в медицината