МУ – Пловдив – домакин на лятно училище за родители на деца с вродени дефекти на имунната система

За втора поредна година Медицински университет – Пловдив е домакин на уникалното за страната училище-семинар за пациенти с вродени дефекти на имунитета. Тази година то се провежда на 17 юни в Почивната база на Университета в Цигов чарк. Ще бъдат обучени родители на деца с първични имунни дефицити (ПИД).

Лятно училище за родители на деца с вродени дефекти на имунната система
Лятно училище
за родители на деца с вродени дефекти на имунната система
Мероприятието се организира и от Българската Асоциация по Клинична Имунология, както и от Експертния център за ПИД при УМБАЛ „Александровска” – София.
Лектори са изтъкнати български имунолози и педиатри – проф. д-р Елисавета Наумова (национален консултант по имунология), доц. д-р Снежка Михайлова и д-р Невена Гешева от УМБАЛ „Александровска” – София, проф. д-р Мария Николова от НЦЗПБ – София, проф. д-р Виктория Сарафян, проф. д-р Мариана Мурджева и доц. д-р Мария Спасова от МУ – Пловдив и др.

Родители на деца с ПИД, които се лекуват в педиатричните клиники на УМБАЛ „Александровска” – София и УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, ще бъдат запознати с основните функции на имунитета; инфекциите, съпътстващи ПИД; начина на хранене и профилактика на дефектите; опита на лекарите в България в диагностиката и лечението на заболяванията; възможностите за ваксинация; как да се преодоляват психологическите проблеми в семействата на болните деца, свързани с тези заболявания.

Информирането на родителите за особеностите на заболяванията на техните деца е стъпка в комплексното лечение и профилактика на тези състояния и част от образователните програми на МУ-Пловдив в полза на обществото.