МУ-Пловдив е домакин на семинар за качеството на въздуха и здравето

Bulgaria Workshop_June 14 2022 (1)

Специален гост и участник във форума – министърът на околната среда и водите Борислав Сандов

Семинар за качеството на въздуха и здравето в България организират Медицинският университет – Пловдив и Институтът по здравни ефекти (Health Effects Institute, HEI), САЩ на 14 юни, вторник.

Форумът ще се проведе в хибриден формат: присъствено в 4-та Аудитория на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив и онлайн в платформата ZOOM от 9:30 ч.

Осигурен е симултанен превод на български и английски език. Специален гост и участник ще бъде министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Семинарът има за цел да представи съществуващите доказателства за здравните последици от замърсяването на въздуха в България и региона, както и връзката им с настоящите политики и действия.

Организаторите ще представят акценти от доклада на Института по здравни ефекти за качеството на въздуха и здравето у нас, като се надяват с това да предизвикат широк отклик.

Семинарът е отворен за обществеността и всеки, който проявява интерес към темата, има възможност да участва присъствено или онлайн, като се регистрира за събитието на следния линк: https://tinyurl.com/BulgariaAQHealthWorkshop

Съвместният организационен комитет включва: доц. д-р Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив, доц. д-р Ренета Димитрова от СУ „Св. Климент Охридски“, Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение „За Земята“, д-р Дима Цанова от Медицински университет – Плевен и д-р Палави Пант от Институт по здравни ефекти, САЩ.

След официалното откриване в 9:30 ч. програмата на семинара продължава с темата „Замърсяването на въздуха и здравето: Какво знаем?“, представена от д-р Зорана Андерсен от Копенхагенския университет, Дания. С темата „Замърсяването на въздуха и здравето в България“ от 10:00 ч. в семинара ще се включи д-р Александър Симидчиев, пулмолог и началник на отделение „Функционална диагностика“ в Централната клинична болница при Медицинския институт на МВР в София“.

От 11:00 ч. д-р Палави Пант, представител на HEI, и доц. д-р Ангел Джамбов, представител на МУ-Пловдив, ще запознаят участниците в семинара със заложените в специалния доклад за България данни за състоянието на въздуха. Програмата продължава с дискусия и с експертен коментар на специалисти върху констатациите от доклада.

„Пространства за данни и дигитални близнаци в подкрепа на изследванията и оценките на качеството на въздуха и здравето в България“ е заглавието на доклада на проф. Десислава Петрова-Антонова от Института „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE), който ще бъде представен от 12:05 ч.

Последната тема от първата половина на семинарния ден е „Какво научаваме от ангажираността на гражданите за качеството и здравето на въздуха?“ на д-р Веселка Христамян, от МУ-Пловдив и Сдружение „Дишай, Пловдив“. Присъстващите на място и онлайн ще могат да задават въпроси и да дискутират представените данни.

Втората половина на деня е посветена на дискусионния панел: „Поглед напред: Какви са приоритетите на науката за напредък в програмата за чист въздух в България?“ с участието на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който е и вицепремиер по климатични политики.

Борислав Сандов се включва активно във всички популярни природозащитни кампании през последните 15 години. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите. Министърът е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на „Зелено движение”.