МУ – Пловдив в „Нощта на учените“

"Нощ на учените" в МУ - Пловдив
„Нощ на учените“ в МУ – Пловдив
На 25 септември, в Медицинския университет – Пловдив, учените медици оставиха за една нощ белите си работни дрехи, стетоскопите, скалпелите и микроскопите, за да покажат, че са хора и с други таланти, че могат да дискутират, че имат чувство за хумор и точно око за проблемите зад света на учебните зали и болничните кабинети.

Грижите към пациентите често отнемат възможността им да бъдат с приятели, със семействата си, да се забавляват като всички нас. „Нощта на учените“ в МУ – Пловдив започна още през деня.

Аудиторният комплекс отвори вратите за среща на поколенията. В нея участваха преподаватели и преподаватели на днешните преподаватели. Върху екраните в аудиториите с помощта на мултимедии бяха направени техни визуални презентации.

Водещ на разговора и дискусията на тема: „Мисия „Преподавател в МУ – Пловдив“ беше доц. д-р Нарцис Калева.

В рамките на „Нощта на учените“ беше връчена и станалата вече традиционна награда на ректора на университета за най-добър млад учен. Журито, което работи по точни и безкомпромисни критерии за оценка на наградата, вероятно се е сблъскало с големи трудности, защото не случайно развитието на науката в Медицинския университет – Пловдив е един от приоритети в дейността му.

Проф. Добрев, председател на журито, обяви резултатите. Наградата „Най-добър млад учен“ получи д-р Севдалина Ламбова – ас. пропедевтика на вътрешните болести. Нейните публикации са цитирани 133 пъти от чуждестранни автори.

Кулминацията на вечерта беше традиционният дебат, тази година с тема: „Книжката или мишката – реален или виртуален университет?“.

В него два отбора от млади преподаватели и студенти защитаваха своите тези, а водещ на двубоя беше актьорът Стефан Лозанов.

За поредна година страстите в състезанието повдигнаха настроението и поставиха нови въпроси за размисъл и след часовете в аудиторията.

Капитани на отборите – д-р Петър Димов и д-р Мариян Тополов бяха убедителни, с чувство за хумор и атрактивни. Освен публиката, с интерес слушаше дебатите и една жива бяла мишка в аквариум на сцената.

Накрая и двата отбора получиха награди. Танцът на фолклорния състав към университета, изпълненията на Госпъл хора от чуждестранни студенти и индивидуалните изпълнители дадоха началото на Благотворителния кулинарен базар.

Събраните от базара средства, в който участваха отново преподаватели, служители и студенти, бяха предоставени за закупуване на носии за фолклорния ансамбъл при МУ – Пловдив.

И най-важният, неизменен участник в „Нощ на учените“ беше доброто настроените, усмивките, умните и забавни разговори.