МУ-Пловдив отбеляза за първи път Международния ден на жените в науката

МУ-Пловдив за първи път отбеляза Международния ден на жените и момичетата в науката – 11 февруари.

В рамките на неформална среща на 9 февруари ректорът проф. д-р Мариана Мурджева приветства дамите учени в университета: „Като ректор съм горда с постиженията Ви на жени учени в МУ-Пловдив. Признавам с удовлетворение, че в нашето висше училище от десетилетия има много дами, които са отдадени на науката. Макар и на различна възраст, те са спечелили респект и признание не само в собствената си страна, но и в чужбина; не само сред професионалната гилдия, но и в обществото, заради мисията, която достойно изпълняват“. Проф. Мурджева сподели спомените си за жените, които са я вдъхновили за науката – нейни преподаватели, колеги и асистенти.

За академичния си път и за вдъхновението си да станат учени разказаха и други дами: проф. д-р Пенка Стефанова, обичан преподавател, детски хирург с дългогодишен опит и д-р Мария Ивановска, млад учен, специалист по клинична имунология, който вече жъне успехи в научното поле – носител е на наградата „Питагор“ за млад учен през 2021 г. и един от петимата български учени, избрани да представляват България в края на м. юни т. г. на 72-рата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау, Германия.

Доц. д-р Весела Стефанова, преподавател от Катедрата по оперативно зъболечение и ендодонтия към Факултета по дентална медицина и директор на Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив, разказа за чуждестранните традиции на честване на Международния ден на жените и момичетата в науката.
Поздравителен адрес към дамите учени беше изпратил чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, ректор на МУ-Пловдив в периода 2011-2019 г. В характерния си поетично-шеговит стил в приветствието си към участничките проф. Костянев беше подчертал силните страни на слабия пол и допълнил: „В Медицински университет – Пловдив винаги е съществувала равнопоставеност между половете в науката, което е безспорно достижение“.
„Срещата на жените учени в МУ-Пловдив беше организирана и с опознавателна цел. Много от жените преподаватели от различните факултети не се познават. Надяваме се с превръщането на това честване в ежегодна традиция да помогнем за осъществяването на контакта между жени учени от различни области – медицина, дентална медицина, фармация, обществено здраве“, каза модераторът на събитието проф. д-р Виктория Сарафян, която е институционален координатор на културната и социална дейност в университета.