МУ-Пловдив отбелязва Европейския ден на езиците

26 септември е обявен за Европейски ден на езиците през 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Този празник е важен, защото насърчава хората от всички възрасти да изучават чужди езици, повишава осведомеността за езиковото многообразие в Европа и се опитва да запази лингвистичното наследство на континента.

Медицински университет – Пловдив тази година отбелязва празника с провеждане на Арт работилница по инициатива на Департамента за езиково и специализирано обучение и със съдействието на Експертния съвет по социална и културна дейност и Арт Ателие на Университета.

Миналата година ДЕСО отбеляза този празник с научна конференция, в която участваха лингвисти от цялата страна. Тази година Департаментът организира двудневна Арт работилницата (на 25 и на 26 септември) под надслов „Езикът на изкуството“.

Доц. Мирчев – директор на ДЕСО, благодари на всички, които подкрепиха инициативата и им пожела да дадат воля на въображението и таланта си, като им обеща техните творби да бъдат включени в бъдеща изложба. Доц. Мирчев благодари и на художника Матей Матеев, който винаги подкрепя художествените инициативи на МУ-Пловдив.

В заключение доц. Мирчев с гордост подчерта, че за първи път Медицински университет – Пловдив регистрира това събитие в страницата на Съвета на Европа, което означава, че вече присъстваме на картата на Европа, заедно с много други университети от цял свят.

Ето линка за регистрираното събитие:

https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/27168/Country/BG/language/en-GB/Default.aspx

Художникът Матей Матеев изрази своята благодарност, че е част от тази инициатива. Като подчерта значението на буквите и думите, които изразяват нашите мисли, той се обърна към участниците в Арт работилницата с думите: „Вие сте свободни творци и личности. За мен Медицински университет – Пловдив е достойно висше училище, което извежда духовността на високо ниво“.

Днес е вторият ден от Арт работилницата и всички с нетърпение очакваме да видим сътвореното от нашите преподаватели и студенти.
Повече от 800 милиона европейци в 47 държави днес отбелязват този значим празник. И Медицински университет -Пловдив е сред тях!

МУ-Пловдив отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантациите


Медицински университет – Пловдив с готовност се включва в информационната кампания за донорството.

С излъчване на документалния филм „Живот от Живота” на режисьора Стефан Командарев на 13 октомври МУ-Пловдив ще отбележи Европейския ден на донорството и трансплантациите. Филмът ще бъде излъчен във Втора аудитория на Аудиторния комплекс с две прожекции – от 13 ч. и от 15 ч., като се съблюдават и спазват всички противоепидемични мерки.

Инициативата за информационна кампания е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която съвместно с пациентски организации, лечебни заведения и приятели организира множество събития в периода 1 – 17 октомври.

От 1996 г. Съветът на Европа чества всяка година Европейския ден на органното донорство и трансплантация, като целта е да се отдаде почит към паметта на донорите и да се изрази благодарност към техните близки.

Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е да се насърчава обсъждането по темата и предоставянето на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото към вземане на информирано решение за органно донорство.

„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 г. и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални, и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.

„Живот от Живота“ ще се опита да промени тази тъжна статистика. Филмът се осъществява с подкрепата на ИА „НФЦ“, БНТ, Доли Медиа Студио, Меджик шоп, Сонус и КИА. Продуценти: Стефан Командарев и Катя Тричков за Арго Филм. С участието на: Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne /Йоан Ценков/, Марияна Резова, Ангел Трендафилов – Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев, д-р Николай Младенов. Оператор – Веселин Христов, монтаж – Нина Алтъпармакова, музика /автор и изпълнение/ – проф. д-р Вилиян Платиканов, сценарий – Теодора Стоилова-Дончева и Стефан Командарев, режисьор – Стефан Командарев.