МУ-Пловдив отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантациите


Медицински университет – Пловдив с готовност се включва в информационната кампания за донорството.

С излъчване на документалния филм „Живот от Живота” на режисьора Стефан Командарев на 13 октомври МУ-Пловдив ще отбележи Европейския ден на донорството и трансплантациите. Филмът ще бъде излъчен във Втора аудитория на Аудиторния комплекс с две прожекции – от 13 ч. и от 15 ч., като се съблюдават и спазват всички противоепидемични мерки.

Инициативата за информационна кампания е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която съвместно с пациентски организации, лечебни заведения и приятели организира множество събития в периода 1 – 17 октомври.

От 1996 г. Съветът на Европа чества всяка година Европейския ден на органното донорство и трансплантация, като целта е да се отдаде почит към паметта на донорите и да се изрази благодарност към техните близки.

Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е да се насърчава обсъждането по темата и предоставянето на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото към вземане на информирано решение за органно донорство.

„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 г. и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални, и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.

„Живот от Живота“ ще се опита да промени тази тъжна статистика. Филмът се осъществява с подкрепата на ИА „НФЦ“, БНТ, Доли Медиа Студио, Меджик шоп, Сонус и КИА. Продуценти: Стефан Командарев и Катя Тричков за Арго Филм. С участието на: Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne /Йоан Ценков/, Марияна Резова, Ангел Трендафилов – Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев, д-р Николай Младенов. Оператор – Веселин Христов, монтаж – Нина Алтъпармакова, музика /автор и изпълнение/ – проф. д-р Вилиян Платиканов, сценарий – Теодора Стоилова-Дончева и Стефан Командарев, режисьор – Стефан Командарев.