МУ-Пловдив отбелязва Световния ден на имунологията и Световната седмица на имунизацията

Днес е 29 април 2022 година – Денят на имунологията! Това е повод за обединение на учените в представяне на постиженията в клиничната имунология пред обществеността. От 2005г. това събитие започва да се чества в Европа, а от 2007г. – и от световната имунологична общност.

Значението на имунологията за опазване на индивидуалното и общественото здраве е голямо. Тази година фокусът ще бъде върху Световната седмица на имунизацията (24-30 април 2022г.)! Целта е да се подчертаят необходимите колективни действия и да се насърчи използването на ваксини за защита на хората от всички възрасти срещу инфекциозни заболявания.

Ваксините се използват в целия свят като ефективно средство за предпазване. Те помагат и за да се предотврати разпространението на заболявания в обществото. Ваксините действат като „обучават“ имунната система да се защитава срещу болести, причинени от вируси или бактерии.

Първата ваксина е създадена в края на 18-ти век (1796г.) в Обединеното кралство от Едуард Дженър срещу смъртоносната болест вариола. Близо 200 години по-късно – през 1977г. е регистриран последният известен случай на спонтанна поява на заболяването в Сомалия, а през 1980г. СЗО обявява, че вариолата вече е изкоренена в света благодарение на ваксинацията.
Ваксинацията също така е изиграла своята роля и при редица други заболявания като полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш.

Пандемията от COVID-19 постави редица предизвикателства пред имунолозите в целия свят – създаването на прецизни тестове за диагностика и проследяване на заболяването, генериране на модерни и ефективни ваксини, проучване на развитието на заболяването и продължителността на имунния отговор след преболедуване и ваксиниране. Ваксинацията срещу COVID-19 доведе до значително намаляване на броя на болните в интензивните отделения, броя на хоспитализираните пациенти и броя на пациентите с тежка форма на болестта.

За отбелязване на Световния ден на имунологията на 04.05.2022 г (сряда) Катедрата по епидемиология и МБС, съвместно с Катедрата по микробиология и имунология, Катедрата по инфекциозни болести и Асоциацията на студентите медици гр. Пловдив (АСМ-Пловдив) организират в хибриден формат два последователни семинара, насочени към студенти, изучаващи медицински специалности. За гост-лектори са поканени доц. д-р Михаил Околийски, дм (представител на СЗО в България) и доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, дм (ръководител отдел „Вирусология” в НЦЗПБ-София), които ще представят данни за постиженията на ваксинопрофилактиката.

Катедра Микробиология и имунология