МУ – Пловдив откри учебната 2021/2022 година за чуждестранните си първокурсници

Медицински университет – Пловдив посрещна тържествено чуждестранните си студенти първокурсници с официална церемония на открито при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

В проведената изцяло он-лайн кандидатстудентската кампания и дистанционни приемни изпити за чужденци се включиха над 796 кандидат-студенти от 36 страни. След приемните изпити и последвалото балообразуване бяха класирани 60% от кандидатите. При първото класиране са се записали над 400 чуждестранни студенти. От днес стартира второто класиране за англоезично обучение.

Записалите се първокурсници са от 26 страни, като с най-голям дял – 33% са класиралите се от Великобритания, следвани от тези от Германия – над 14%, Италия и Гърция – 11%, Ирландия – 4% и Швеция – над 1,5 %. Има студенти от почти всички европейски страни, а също така от Бангладеш, САЩ, Индия, Зимбабве, Сирия, Йордания, Турция.

Приетите с най-висок бал 36.00 студенти по медицина – Димитра Стефаниди и Мелина Цовили, и двете от Гърция, получиха студентските си книжки и емблематичните за МУ-Пловдив подаръци – лекарски екип и атлас по биология, от Ректора на Университета проф. д-р Мариана Мурджева.
Проф. Мурджева отправи най-добри пожелания към всички новоприети студенти с посланието: „Учете за знания, не за оценки и дипломи, учете за своето бъдеще!“.


На събитието присъстваха студенти, родители и преподаватели от Университета. Специални гости бяха дипломатически представители на страните, чийто граждани ще се обучават в Университета: Н.Пр. Корхан Кюнгерю – генерален консул на Турция в Пловдив; Раджеш Лал – втори секретар на Посолството на Индия в София; д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Федерална Република Германия в Пловдив; Джузепе Ди Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив; Виктория Раева – секретар на консула на Република Молдова в Пловдив, както и представители на местната власт и бизнес.

За седма поредна година академичното ръководство на МУ-Пловдив открива новата академична година за англоезичните си студенти с тържествена церемония изцяло на английски език. Университетът е единственото висше училище в град Пловдив, което открива два пъти учебната си година, като провежда специална церемония и посрещане за чуждестранните си студенти.

Ректорското ръководство полага грижи англоезичните студенти да се чувстват приобщени и да бъдат пълноправна част от голямото академично семейство на МУ – Пловдив.