Музеят на медицината към МУ-Пловдив представи магията на българските билки с изложба, лекции, музика, танци и дегустации

До 18 юни 2023 г. в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложба на оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения.

Проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“ на Музея на медицината към МУ-Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“ и е посветен на 85-ата годишнина от смъртта на народния лечител Иван Раев.

Експозицията беше открита на 5 юни, когато публиката се наслади на интерактивно съчетание от изложба, три образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на лечебни билкови чайове в присъствието на многобройни гости от научните, медицинските и културните среди на Пловдив. Акцент в експозицията са артефакти от фонда на Музея, свързани с живота и делото на Иван Раев.

Лектор на откриването бе проф. д-р Георги Томов, който изнесе презентацията си „Cura Bulgara – забравеното лекарство“ и разказа вълнуващата история за живота и делото на народния лечител и неговия чудодеен билков лек. Проф. Томов напомни за нашия дълг като потомци на народния лечител Иван Раев да не забравяме този забележителен българин.

Доц. Бисера Пиличева и доц. Нико Бенбасат запознаха аудиторията с различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект.

Модератор на тази специална вечер в Епископската базилика бе проф. д-р Виктория Сарафян. Поздрав към присъстващите отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. От името на ректора на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева поздравителен адрес представи зам.-ректорът проф. д-р Иван Иванов. Приветствие и кошница с билки и цветя поднесе и председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив – маг.-фарм. Димитрия Стайкова.

Специален гост на събитието беше доц. Тонка Върлева – племенничка на народния лечител Иван Раев, която пристигна от София, за да участва в откриването.

Иван Раев (1876 – 1938) е български лечител, създател на лекарство, извлечено от беладона (лудо биле) за лечение на паркинсонизъм. Установено е, че Раев лекувал пациенти, като използвал корени от растението Atropa belladonna (лудо биле, беладона) и богатите на камфор корени на Radix Iridis (перуника). С помощта на бяло вино лечителят успявал да извлича ценните алкалоиди на беладоната (между които атропин и скополамин) и, заедно с още няколко други съставки ги превръщал в ефикасен лечебен препарат. Лечението, което предлага Иван Раев, често бил наричано „cura bulgara“.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика академичният хор за народни песни „Веселие“ и фолклорният танцов състав „Медик“ изпълниха народни песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет подготвиха различни видове чай, които гостите с удоволствие дегустираха.

Проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“ има за цел да популяризира на народната медицина като част от нематериалното културно наследство на Пловдив и региона и да обогати представите на съвременното общество със национални лечебни традиции, които по една или друга причина във времето са изместени в по-периферна позиция.