На 9 и 14 май 2019 г. Департаментът за езиково и специализирано обучение на МУ – Пловдив за пореден път тържествено отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА
И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ


На 9 и 14 май 2019 г. Департаментът за езиково и специализирано обучение на МУ – Пловдив за пореден път тържествено отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На празника присъстваха Ректорът на МУ – Пловдив, заместник-ректорите, деканите, преподаватели, български и чуждестранни студенти и много гости.

Програмата беше изключително богата и разнообразна: слово на Директора на ДЕСО; интервю за азбуката; презентации с интересни факти за св. Константин-Кирил Философ и за различните азбуки; спектакъл „Минало, настояще, бъдеще и символиката на старобългарската азбука“ с кулминацията – символична съкровищница на мъдри послания за позитивизъм, подарени на публиката чрез белите лястовици на доброто; много песни; разнотипни танци; музика; миниспектакли; представяне на дилогията „Господарката на камъка“ от две студентки.

Тези формати очароваха и завладяха многобройната публика. Обявени бяха и резултатите от литературния конкурс „Словото – светлини и отражения“. Прекрасни творби на таланти от МУ – Пловдив.

Като гости в програмата участваха и две деца от първи и от втори клас – ОУ „Екзарх Антим I“ и СУ „Св. Софроний Врачански“, както и гайдар от АМТИИ. Много емоции и настроение създадоха Госпъл хорът, народният хор „Веселие“ и танцовият състав „Медик“.

Искрени благодарности на всички участници и ръководители, с помощта на които Секцията по български език превърна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в традиция!